Trimite unui prieten Printeaza pagina

Moartea fatului in cavitatea uterina

Cauze

Moartea fatului in cavitatea uterina poate fi provocata de cauze materne sau fetale.

Cauze materne

Deosebim urmatoarele cauze materne:

Cauze genitale locale, precum degenerare uterina, anomaliile anatomice ale uterului, anomaliile de statica, aderente periuterine care fixeaza uterul.

Afectiuni metroanexiale si ale endometrului (mucoasei uterine), care determina moartea oului prin leziuni vasculare ale placentei si procese inflamatorii locale, ce duc la hemoragii si tulburari trofice si de nutritie ale oului.

Boli infectioase si stari febrile ale mamei. Toate bolile infectioase acute si cronice pot duce la moartea embrionului sau fatului. Dintre acestea: difteria, scarlatina, gripa, febra tifoida, hepatita, variola, rubeola, toxoplasmoza, sifilisul, tuberculoza si malaria.

Mecanismul mortii este actiunea temperaturii crescute si toxinelor microbiene. Unele toxine microbiene actioneaza asupra uterului, care se contracta si duce la dezlipirea placentei, hemoragie si moartea oului.

Bariera placentara este permeabila pentru unii microbi sau toxinele lor, care imbolnavesc fatul si il omoara sau il lasa malformat si moare ulterior.

Bolile mamei anterioare sarcinii ca nefrita cronica, diabetul, boala hipertensiva, boli de inima grave, bolile de sistem etc.

Bolile endocrine si disfunctiile hormonale

Carentele de vitamine ale mamei

Intoxicatii cu mercur, plumb, fosfor, arsen, sulfura de carbon, bioxidul de carbon, benzol, acetona, alcool etc.

Traumatismele mamei. Desi lichidul amniotic protejeaza sarcina de traumatisme, exista situatii cand acestea produc leziuni si dezlipirea placentei sau contractii uterine si ruperea membranelor cu infectie consecutiva si moartea oului.

Disgravidiile tardive care actioneaza prin hipertensiune, si mai ales in formele grave: eclampsie, apoplexie utero-placentara etc. duc la moartea fatului in 20%din cazuri.

Cauze fetale

Printre cauzele fetale se numara:

  • anomaliile de insertie ale oului (implantarea oului in locuri improprii)
  • anomalii ale cordonului ombilical: cordon foarte scurt, rasuciri, degenerari etc. (aceste cauze sunt foarte rare)
  • boala hemolitica a fatului prin incompatibilitate Rh
  • sarcina prelungita
  • malformatiile grave ale fatului (cardiace, cerebrale) etc.
  • moartea unui fat in sarcinile gemelare, prin tulburari de circulatie
  inainte

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii