Trimite unui prieten Printeaza pagina

Incompatibilitatea sanguina Rh si de grup ABO

Incompatibilitatea Rh

Factorul Rh a fost pus in evidenta cu ajutorul serului de cobai, care a fost in prealabil sensibilizat fata de hematiile maimutei Rhesus.

Hematiile sunt distruse de acest ser la 85% din populatia europeana si la 95% din populatia Asiei. Acestia se numesc indivizi Rh pozitivi.

Sistemul Rh este format din trei perechi de gene, notate CC, Dd, Ee.

Sistemul Rh al unui individ este constituit din trei gene legate intr-un cromozom. Prezena factorului D intre cele trei gene confirma proprietatea Rh. Combinatia celor 6 gene, in numar de cate trei, are opt posibilitati: Cde, edE, CdE, cde pentru Rh negativ si CDe, cDE, cDe, CDE pentru Rh pozitiv.

Transmiterea factorului Rh pozitiv (D) se face in mod autozomal dominant (prezenta unui singur factor D este suficienta pentru ca individul sa fie Rh pozitiv).

Profilactic, mamelor aflate la prima nastere Rh-negativa, care au nascut sau avortat un fat Rh+, li se administreaza imunoglobulina specifica anti-D, in primele trei zile dupa nastere.

Nu este cazul sa se administreze imunoglobulina celor care au un titru crescut de anticorpi anti-D si care au nascut un fat cu incompatibilitate de grup ABO (considerindu-se fatul donator).

Tata Rh+ poate fi homozigot (D) sau heterozigot (dD). Cand tata este heterozigot, genele d si D se transmit separat si nu impreuna, ceea ce face ca fetii sa poata fi intr-o proportie de 50% Rh+ si 50% Rh-.

Pentru viitorul copil este important diagnosticul prenatal al bolii hemolitice.

In acest sens trebuie sa se cunoasca Rh-ul parintilor: daca mama este Rh- si tatal Rh+ se va urmari dinamic titrul anticorpilor incompleti care traverseaza placenta. Prezenta acestor anticorpi si cresterea concentratiei lor pledeaza pentru suferinta fatului intr-o proportie de 80-90%.

In cazurile grave si mai ales in ultima luna de sarcina, se poate intalni o scadere a titrului anticorpilor anti-D, expresie a consumului lor crescut la nivel fetal.

Titrul si prezenta anticorpilor se face cu ajutorul testului Coombs.

  inainte

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii