Trimite unui prieten Printeaza pagina

Incompatibilitatea sanguina Rh si de grup ABO

Incompatibilitatea de grup ABO

Incompatibilitatea ABO este mai frecventa decat incompatibilitatea Rh si formele clinice de boala sunt mai usoare.

Fatul sufera, in cazul bolii prin incompatibilitate ABO, numai dupa nastere.

Cele mai frecvente incompatibilitati ABO apar cand mama are grupa 0 si fatul grupa AII si, mai rar, cand fatul are grupa de sange B III.

Formele clinice clasice ale bolii hemolitice sunt: anemia, icterul grav si anasarca fetoplacentara.

Anemia nou-nascutului este mai rara decat icterul. Ea se observa dupa prima saptamana de viata pana la varsta de 2 luni.

Prognosticul este bun, foarte rar este necesara administrarea de sange.

Icterul se instaleaza mai adesea dupa taierea cordonului ombilical, cand epuratia placentara a bilirubinei este suprimata, iar ficatul nou-nascutului nu manifesta eficienta in prelucrarea bilirubinei indirecte.

Excesul de bilirubina indirecta are actiune toxica, indeosebi la nivelul celulei nervoase. Bilirubina indirecta poate impregna nuclei de la baza creierului ducand la aparitia sindromului neuro-icteric (icter nuclear).

Simptomele icterului nuclear acut sunt: somnolenta, hiperestezie, opistotonus, spasme ale globului ocular, ochi in apus de soare, tipat ascutit, temperatura crescuta.

Sechelele tardive ale icterului nuclear constau in surditate, tulburari intelectuale si tulburari motorii.

Nou-nascutii sanatosi, cu testul Coombs pozitiv si cu valori normale ale bilirubinemiei, nu necesita tratament.

Nou-nascutii cu testul Coombs pozitiv, hemoglobina in cordonul ombilical peste 13 mg%, paloare, anemie, eritroblastoza, splenomegalie, icter lent progresiv, necesita exsanguinotransfuzie (inlocuirea totala a sangelui) daca bilirubinemia indirecta atinge 10 mg% ml de sange in primele 24 de ore postnatal.

Se recomanda efectuarea imediata a exsanguinotransfuziei, daca in sangele ombilical bilirubina indirecta depaseste 3-4 mg%. Exsanguinotransfuzia se face pe calea venei ombilicale.

Diagnosticul antenatal al icterului se poate face prin determinarea pigmentilor biliari din lichidul amniotic.

In situatiile in care concentratia pigmentior biliari este mare in lichidul amniotic si fatul este prea mic (sub 32 saptamani), se poate face transfuzie intrauterina de sange.

Astfel, se combate anemia fatului si se permite prelungirea timpului de gestatie pana fatul atinge un grad corespunzator de maturizare pentru a supravietuii in conditiile vietii extrauterine.

Dupa 35 saptamani se poate declansa nasterea daca fatul este periclitat.

Anasarca fetoplacentara, caracterizata prin edeme generalizate cu inflamatie generalizata, anemie, eruptie hemoragica, hepatosplenomegalie, da o mortalitate foarte mare.

Cazurile salvate prin exsanguinotransfuzie sunt putine.

inapoi  

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii