Albuminuria gravidica
Uneori in sarcina apare o permeabilitate a epiteliilor renale pentru albumina. Fie ca este vorba de oalterare trecatoare a epiteliilor renale, fie ca intra in joc un spasm vascular, albuminuria constituie simptomul principal.
Albuminurie usoara, sub forma de urme la majoritatea gravidelor, nu are o semnificatie patologica.
Albuminuria gravidica adevarata, intim legata de prezenta si dezvoltarea fatului, produce o stare de sarcina patologica. Se considera patologica daca albuminuria depaseste 0,30 g/zi. Depasirea a 2 g/zi intuneca mult prognosticul.
Edemele de sarcina
Gravida creste in greutate, in mod normal, proportional cu evolutia sarcinii. Se considera patologica o crestere in greutate ce depaseste 1 kg/luna in trimestrul II de sarcina, si 2 kg/ luna in ultimul trimestru.
Edemele patologice intereseaza mai ales membrele inferioare. La inceput au un caracter trecator, aparand ziua si disparand dupa repausul din cursul noptii, cu timpul devin permanente, cuprinzand gambele si coapsele.
Fata se umfla si devine palida. Edemul cuprinde si peretele abdominal, organele genitale externe.
Edemele de sarcina pot aparea singure sau asociate cu hipertensiunea de sarcina sau nefropatia gravidica.
Hipertensiunea gravidica
In cursul sarcinii, tensiunea arteriala ramane normala, maxima 100-120 mm Hg si minima 60-70 mm Hg.
In sarcina patologica apare, deseori in ultimele luni, o ridicare a tensiunii arteriale.
Clinic stabilim trei grade de hipertensiune gravidica: gradul I - hipertensiunea usoara, sub 160/100 mm Hg; gradul II - hipertensiunea mijlocie, 160/100 -180/ 120 mm Hg; gradul 3 - hipertensiunea grava, peste 180/120 mm Hg.
Cresterea tensiunii arteriale peste 160/100 duce la modificari vasculare in creier, rinichi, placenta (toate organe vitale).
Netratata, hipertensiunea de sarcina duce la eclampsie, moartea fatului in uter, leziuni distrofice in ficat, rinichi, placenta etc.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii