Trimite unui prieten Printeaza pagina

Disgravidia tardiva

Formele clinice avansate si grave ale disgravidiilor tardive

Preeclampsia

Inainte de a se instala complicatia majora a disgravidiei tardive - eclampsia - asistam, uneori, la aparitia unui sindrom premergator - a sindromului neurovascular de alarma - cunoscut sub denumirea de eclampsism sau preeclampsie.

In cadrul acestui sindrom apar tulburari nervoase, ce preced cu cateva ore eclampsia.

Bolnava este astenica, cu o stare de somnolenta. Alteori este agitata, prezentand tulburari psihice.

Apare o cefalee, asociata cu tulburari senzoriale (vajaituri in urechi, uneori alterarea sau pierderea vederii). Se asociaza varsaturi, dureri abdominale, polipnee (frecventa respiratorie crecuta).

Eclampsia

Clinic, caracteristice eclampsiei sunt convulsiile. Se descriu patru faze in evolutia accesului eclampstic:

1. Faza de invazie este scurta (30 sec - 1 min), cunoscuta sub denumirea de faza grimaselor: fruntea incretita, pleoapele se inchid si se deschid, limba iesita din gura, cu mici miscari de propulsie si retragere. Globii oculari privesc in sus si in afara.

2. Faza de convulsii tonice dureaza 30 sec. Contractiile mici sunt inlocuite cu contractura intregului corp. Capul plecat spre spate, coloana vertebrala arcuita.

Respiratia se opreste prin contractia diafragmului, fata capata o culoare albastruie.

Trebuie acordata atentie la contractura muschilor maseteri (muschi masticatori), care, daca limba este prinsa intre dinti, pot s-o sectioneze. Evitarea acestui accident se face prin introducerea unei spatule de lemn sau un stergar intre dinti.

3. Faza de convulsii clonice. In aceasta faza, musculatura se destinde, respiratia se reia printr-o inspiratie profunda si zgomotoasa.

Apar miscari clonice, sacadate si frecvente, localizate mai ales la cap si membre. Membrele superioare au o miscare caracteristica de tobosar.

Aceasta faza dureaza 3-4 min.

4. Faza comatoasa poate dura 1-2 zile. Bolnava intra intr-o coma de intensitate variata, cu o calmare musculara completa.

Modul de desfasurare a comei are valoare prognostica: cand coma se confunda cu un somn adanc, chiar daca crizele sunt mai frecvente, prognosticul este favorabil.

Daca bolnava este agitata, chiar daca crizele sunt mai rare, prognosticul este agravat. Daca coma dureaza mai mult de 24 ore, prognosticul este foarte rezervat.

Aproape constant, in eclampsie gasim hipertensiune arteriala, pulsul mic, tahicardie (ritm cardiac crescut), oligurie.

Prognosticul matern este grav, cu mortalitate pana la 15%.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii