Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bolile tubului digestiv

Boli ale stomacului si intestinului

In timpul sarcinii apar o serie de tulburari functionale ale tubului digestiv, mai ales in a doua jumatate a ei, cand uterul creste si comprima stomacul, ceea ce explica in parte aceste tulburari.

Aerofagia (patrunderea aerului in stomac la inghitire) apare mai des la inceputul sarcinii, poate da dureri epigastrice si dispnee, iar dupa masa pot aparea si palpitatii cardiace. Obiectiv, regiunea epigastrica este meteoristica (balonata).

Tratamentul consta din administrarea de antispastice, comprese calde si un regim dietetic.

Arsurile sau pirosisul se intalnesc mai ales in a doua jumatate a sarcinii. Arsurile stomacale nu au un orar bine precizat, ritmat de alimentatie, dar se observa mai des seara in decubit (la orizontala).

Tratamentul consta din reglementarea regimului alimentar: se vor exclude cruditatile, hidratii de carbon si alimentele acide. Se pot prescrie substante alcalinizante ca sarurile de bismut, pansamente gastrice. Prostigmina asigura evacuarea rapida a stomacului, sistand arsurile.

Medicamentele vor fi administrate cu grija si intrerupte la aparitia contractiilor uterine.

Constipatia este frecventa in cursul sarcinii si se atribuie graviditatii numai in cazurile in care femeia nu a prezentat constipatie inainte de sarcina. Este consecinta vagotoniei (sensibilitatea sistemului nervos) de sarcina.

Mecanismul producerii constipatiei la gravide este multiplu. Anatomic se considera ca uterul gravid comprima rectul. Fiziologic, in timpul sarcinii femeia are o tendinta de a retine apa si grasimile, ceea ce nu favorizeaza formarea normala a bolului fecal.

De asemenea, inundatia progesteronica din timpul sarcinii are o actiune relaxanta asupra musculaturii intestinale.

Tratamentul va consta din intocmirea unui regim bogat in cruditati (legume verzi) cu care, de obicei, se obtin rezultate bune, si iaurt, lapte rece, lapte batut, compoturi, mere, prune uscate.

Tratamentul medicamentos trebuie aplicat cu prudenta. Se va renunta la purgativele drastice din cauza posibilitatii avortului sau a nasterii premature.

Foarte bune rezultate se obtin cu uleiul de parafina (pentru uz intern), din care se vor administra trei linguri pe zi. Deoarece uleiul este dezagreabil la inghitit, se poate amesteca cu sirop.

Ocluzia intestinala. Frecventa ei este de 0,12-0,30% din totalul nasterilor. Aparitia ocluziei poate surveni in primele 4-5 luni de gestatie. Se caracterizeaza prin oprirea scaunelor si a vanturilor, distensia peretelui abdominal data de meteorismul intestinal, varsaturi, dureri persistente, tahicardie.

Tratamentul consta in introducerea unei sonde duodenale sau gastrice pentru aspirarea lichidelor si reducerea balonarii intestinale.

inapoi  

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii