Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bolile cardiovasculare si sarcina

Generalitati

Sarcina reprezinta pentru organismul matern o stare ce reclama, din partea aparatului cardiovascular, mobilizarea tuturor rezervelor functional-adaptative, pentru a putea raspunde la solicitarile impuse de noua stare fiziologica.

Adaptarea la acest efort este suportata fara inconveniente de un cord sanatos. In schimb, adaugarea, modificarile impuse de starea de sarcina la un cord a carui rezerve functionale sunt la limita inferioara, pot duce la aparitia unei decompensari functionale a acestuia.

Desi in majoritatea cazurilor sarcina este bine suportata de pacientele cu cardiopatii fara decompensari anterioare, prezenta ei reprezinta un factor de risc pentru insuficienta cardiaca si pentru endocardita bacteriana acuta sau subacuta.

Sarcina se asociaza mai frecvent valvulopatiilor reumatismale (93%), cardiopatiilor congenitale (4-6%) sau cardiopatiilor protezate. Asocierea cu alte cardiopatii este de sub 3% (ex. miocardiopatia puerperala).

In sarcina, patul circulator se largeste datorita aparitiei unei noi circulatii - circulatia utero-placentara. Masa sanguina creste cu 30% fata de femeia negravida. Cresterea ajunge la aceasta cifra in jurul lunei a VI-a de sarcina.

In apropierea termenului cresterea este numai de 15%.

Maximum de crestere a masei sanguine este in saptamana a 32-a, cand apar de altfel si cele mai multe accidente gravido-cardiace.

Debitul cardiac, care este normal la femeia negravida de 4,5 litri, creste progresiv pentru a ajunge in saptamana 32-a la 6-7 litri/minut. Dupa aceasta data diminua, pentru a ajunge la termen la 5 litri pe minut, in medie.

  inainte

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii