Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bolile cardiovasculare si sarcina

Influenta sarcinii asupra bolilor cardiovasculare

Sarcina nu are o influenta nociva asupra cardiopatiei. Doar intr-un numar mic de cazuri se pot produce accidente grave.

Stenoza mitrala este cardiopatia cel mai des implicata in decompensarea cardiaca a gravidelor prin edem pulmonar acut, embolii sau hemoptizii.Ca masuri de prevenire a insuficientei cardiace se recomanda diuretice, repaus, antiaritmice, dar mai ales comisurotomie, in primele luni ale sarcinii. Daca sarcina a fost dusa la termen, se vor administra in cursul travaliului si cateva zile dupa nastere, diuretice si cardiotonice pentru a anula riscul edemului pulmonar.

Stenoza aortica impune uneori interventia de cord deschis in cursul sarcinii.
Insuficienta mitrala si insuficienta aortica sunt valvulopatii mai bine tolerate in cursul sarcinii (avand in vedere varsta tanara a bolnavelor).

Cardiopatiile congenitale apar in numar tot mai mare asociate sarcinii, intrucat creste numarul bolnavelor ce ajung la varsta cand pot avea copii.

Cardiopatia ischemica este o afectiune in prezenta careia sarcina nu trebuie autorizata.

Hipertensiunea arteriala se poate asocia adesea cu sarcina. In sar-cina se pot intalni doua tipuri de hipertensiune arteriala: esentiala (care survine la gravide in varsta de peste 30 de ani si care exista inaintea sarcinii) si hipertensiunea arteriala gravidica, care poate duce la eclampsie (pierderea constiintei). In toate cazurile, pentru prevenirea complicatiilor, se vor lua masuri igieno-dietetice, se vor administra hipotensoare, diuretice, eventual tonicardiace, sedative.

Hipertensiunea arteriala pulmonara poate aparea ca o complicatie a sarcinii, cauzata de microemboli plecati din venele uterine sau se poate asocia cu sarcina. Aparitia unei sarcini la o bolnava cu hipertensiune arteriala pulmonara este foarte riscanta, deoarece duce de obicei la deces prin insuficienta ventriculara dreapta acuta ce survine in ultimele luni ale sarcinii.

Manifestari cardiovasculare pot aparea in cursul sarcinii si se aseamana cu cele secundare unei afectiuni cardiace organice.

Dispneea(de efort sau de repaus) este o manifestare obisnuita in a doua jumatate a sarcinii. Se traduce prin respiratie frecventa, superficiala, ce se accentueaza la efort si dispare daca distragem atentia gravidei.

Edemele membrelor inferioaresunt prezente in ultimele 2 luni de sarcina la 25% din cazuri, in absenta unor afectiuni cardiace sau renale.

Ca urmare a ridicarii diafragmului, precum si datorita altor factori (lichid amniotic, pozitia fatului etc.), in al treilea trimestru de sarcina apar modificari in pozitia inimii, cu orizontalizarea acesteia.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii