Trimite unui prieten Printeaza pagina

Nutritia copilului

Nevoile nutritionale

Trebuie sa asigure dezvoltarea lor fizica, diferitele functii ale organismului, mentinerea unei stari de sanatate normale si sa permita cresterea si dezvoltarea staturala si ponderala a acestuia, dar si dezvoltarea psiho-motorie si intelectuala.

Aceste nevoi nutritionale sunt variabile de la o persoana la alta in functie de varsta, de viteza de crestere, de caracteristicile genetice si factorii de mediu.

Cea mai importanta perioada este perioada de sugar, in care importanta asigurarii acestor principii nutritive este ceruta de cresterea foarte rapida in greutate si in lungime ca si de multiplicarea celulelor creierului pana la varsta de 6 ani.

In primul an de viata, exista trei etape disticte in asigurarea unor principii nutritive necesare dezvoltarii corecte a copilului:

1. perioada de alimentatie lactate exclusiva, de la nastere pana la 4-6 luni, care permite o digestie corespunzatoare a proteinelor, grasimilor, si glucidelor aflate in laptele de mama sau in preparatele lactate de tip adaptat.
2. o perioada de tranzitie corespunzand initierii alimentatiei diversificate, prin introdicerea progresiva a altor alimente decat cele lactate
3. cea de a treia perioada, intre 9 luni si un an, in care terminarea maturizarii functiilor digestive, renale si neurologice, permite trecerea la o alimentatie de tip adult, fara ca aceasta alimentatie sa fie dezechilibrata
Dupa varsta de 1 an, nevoile energetice si in principii nutritive depind de varsta, sex si de activitatea fizica.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii