Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Afazia

Generalitati

Afazia este o tulburare caracterizata prin pierderea partiala sau totala a capacitatii de a comunica verbal si prin cuvinte scrise. Pacientii prezinta dificultate in vorbire, scriere, citire, recunoasterea numelor obiectelor sau in recunoasterea vorbelor rostite de alte persoane.

Afazia este cauzata de o leziune cerebrala, precum un traumatism cranian sau dupa un atac cerebral, cand creierul este privat de oxigen. La aproximativ 20% dintre persoanele care au suferit un atac cerebral, acesta a fost urmat de instalarea unei forme de afazie.

De asemenea, poate fi prvocata de o tumoare cerebrala, o boala ca boala Alzheimer sau de o infectie, ca de exemplu encefalita.

Afazia poate fi temporara sau permanenta. Ea nu include dificultatea in vorbire cauzata de pierderea controlului muscular.

Pentru a intelege si utiliza corespunzator vorbirea, o persoana apeleaza la "memoria cuvintelor" - informatie stocata in creier care contine intelesul anumitor cuvinte, cum pot fi folosite impreuna aceste cuvinte , si cand si cum trebuie folosite.

La majoritatea oamenilor acestea, precum si alte caracteristici ale vorbirii sunt localizate in emisfera stanga a creierului. Afectarea acestei portiuni cerebrale este cel mai frecvent asociata cu dezvoltarea afaziei. Insa, la stangaci, centrii vorbirii pot fi localizati atat in emisfera cerebrala stanga cat si in cea dreapta. In acest caz, o leziune cerebrala in emisfera dreapta poate cauza boala.

Afazia poate fi uneori confundata cu alte tulburari care afecteaza vorbirea, precum sunt disartria si apraxia. Aceste boli afecteaza muschii folositi in vorbire si nu memoria cuvintelor.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii