Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina A

Generalitati

Vitamina A a fost descoperita in anul 1913, dar structura si functiile ei au ramas necunoscute pana in anul 1930.
Vitamina A se regaseste sub forma a 3 compusi biologic activi: un alcool (retinol), o aldehida (retinal) sau retinaldehida si un acid (acidul retinoic).

Vitamina A are roluri esentiale in procesul vederii si in variate functii sistemice: diferentierea celulara, crestere si dezvoltare, functia imuna si reproducere (spermatogeneza).
Retinalul este un compus structural al pigmentilor retinieni (rodopsina in celulele cu bastonase si iodopsina in celulele cu conuri), esentiali in fotoreceptie.

De asemenea, este importanta si pentru reproducere, pentru dezvoltarea oaselor si pentru sistemul imunitar.
Reduce riscul de aparitie a cancerelor, si are actiune antioxidanta.
Necesarul zilnic este exprimat in UI (unitati internationale), 1UI = 0,3 micrograme retinol sau 0,6 micrograme beta-caroten.

Pentru sugari cantitatea zilnica de retinol este obtinuta din laptele matern. Pentru adulti cantitatea zilnica de retinol trebuie sa fie suficienta pentru asigurarea nivelelor sanguine si hepatice adecvate. Sunt necesare cantitati mai mari de vitamina A, in timpul sarcinii si alaptarii. Concentratia serica normala de vitamina A este de 30-150 micrograme/100 ml.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii