Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina A

Excesul de vitamina A

Toxicitatea acuta poate fi indusa prin administrarea de doze unice de vitamina A, mai mari de 660.000 UI la adulti si mai mari de 330.000 UI la copii, si se manifesta, in special, la copii, prin cresterea presiunii intracraniene, care determina aparitia senzatiei de greata, varsaturi, cefalee (durere de cap).

Persistenta dozelor mari de vitamina A, poate determina intoxicatii.

Toxicitatea cronica poate fi rezultatul utilizarii pe perioade mai lungi, luni sau ani, a doze-lor obisnuite de vitamina A. Excesul de vitamina A se caracterizeaza prin modificari ale tegumentului si mucoaselor.

Cheiloza este un semn initial des intalnit, urmat de uscaciunea mucoasei nazale.

In stadii mai avansate apar: eritem, descuamarea pielii, alopecie, unghii friabile, fatigabilitate, carotenodemiie (in special la nivelul plicilor nazolabiale, frunte, axila, palme si plante), dureri osoase.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii