Trimite unui prieten Printeaza pagina

Placa dentara

Placa dentara reprezinta pelicula fina ce se formeaza pe suprafata dintilor, alcatuita in principal din microorganisme, dintre care majoritatea sunt reprezentate de Streptococcus mutans.

Placa se poate depune pe suprafata dintilor deasupra gingiei (supragingival), in santul gingival, sau dedesubtul gingiei (subgingival) pe radacinile dentare.

Daca nu este indepartata, placa dentara se acumuleaza si, cu timpul, se intareste si se transforma in tartru.

Cum previn acumularea placii dentare?

Spalala-te regulat si corect pe dinti. Periajul dentar, efectuat in mod regulat, curata suprafata dintilor si descurajeaza dezvoltarea microorganismelor, astfel ca placa dentara nu se formeaza.

De asemenea, tehnica de periaj trebuie sa fie una corecta, deoarece metodele inadecvate pot lasa zone dentare necuratate, care sunt predispuse la acumularea bacteriana si formarea placii. Consulta medicul stomatoloc pentru a stabili care metoda de periere este cea mai potrivita pentru tine.

Pentru a mentine sanatatea orala si preintampina problemele dentare si gingivale, se recomanda cel putin doua vizite pe an la cabinetul stomatologic.

Adopta o dieta echilibrata. Mananca alimente care contin cantitati echilibrate si corespunzatoare din toate principiile nutritive. Consumul in exces sau redus al unui nutrient poate afecta direct sau indirect sanatatea dintilor.

De exemplu, mesele frecvente si bogate in zaharuri favorizeaza cresterea si dezvoltarea bacteriilor in cavitatea orala, precum si atasarea acestora de suprafata dintilor.

Foloseste o pasta de dinti cu fluor. Pastele de dinti cu flor previn dezvoltarea bacteriilor, si implicit formarea placii dentare.

Cum detectez placa dentara?

Placa dentara este o pelicula transparenta asemanatoare la culoare cu suprafata dintilor, si deci dificil de detectat de catre pacient.

Cea mai sigura metoda de a dovedi existenta placii este vizita la medicul stomatolog. Acesta va evidentia placa prin aplicarea unor coloranti speciali sau a unor tablete ce contin coloranti. Colorantii se ataseaza si evidentiaza placa acolo unde ea este prezenta.

Cum indepartez placa dentara?

In stadiile initiale placa dentara poate fi indepartata prin perierea regulata a dintilor si prin folosirea atei dentare.

Insa, daca placa s-a depozitat in cantitati crescute, determinand afectarea gingivala, singura solutie este consultarea medicului, care va indeparta placa si tartrul prin tehnici speciale (ex. detartraj, chiretaj).

Care sunt pericolele placii dentare?

Placa dentara neindepartata contribuie cu timpul la:

  • demineralizarea smaltului dentar de catre acizii produsi de bacteriile din placa, care duce cu timpul la aparitia cariilor
  • formarea tartrului
  • este principala cauza de aparitie a afectiunilor gingivale (gingivite) si parodontale (parodontite marginale) ce pot conduce la inflamatii, sangerari si retractii gingivale, si chiar la mobilitatea si ulterior caderea dintilor

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii