Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cum scapam de respiratia urat mirositoare

Care dintre noi nu s-a confruntat macar o data cu un miros neplacut al respiratiei. Halitoza sau respiratia urat mirositoare poate interfera cu viata sociala si te poate face sa te simti incomod. Din fericire exista metode simple dar eficiente pentru a improspata respiratia.

1. Periati-va dintii si folositi ata dentara mai des

Una din principalele cauze ale halitozei o reprezinta placa bacteriana, depozit lipicios de pe suprafata dintilor care adaposteste numeroase bacterii. De asemenea, alimentele ce raman prinse intre dinti contribuie la mirosul neplacut. Toti trebuie sa ne spalam pe dinti de cel putin doua oi pe zi si sa folosim ata dentara zilnic. Insa, nu exagerati. Periajul interpestiv poate duce la subtierea stratului de smalt facand dintele vulnerabil la aparitia cariilor.

2. Curatati-va limba

Pe fata limbii se formeaza un strat ce poate adapostii bacterii, resturi alimentare si celule moarte ce produc mirosuri neplacute. Pentru a le indeparta periati usor suprafata limbii cu periuta dentara.

3. Evitati alimentele care altereaza mirosul respiratiei

Ceapa si usturoiul sunt principalele alimente vizate. Din nefericire, spalatul pe dinti dupa consumarea acestor alimente nu ajuta prea mult. Substantele volatile pe care acestea le contin trec in circulatia sanguina si ajung la plamani de unde sunt eliminate in aerul expirat. Singura cale de a evita mirosul cauzat de ele este sa nu le consumam, in special inaintea unor intalniri importante.

4. Renuntati la fumat

Respiratie urat mirositoare este unul dintre motivele pentru care fumatul trebuie evitat. Fumatul afecteaza tesutul gingival si coloreaza dantura. De asemenea, creste sansele de aparitie a cancerului oral. Plasturii cu nicotina disponibili in farmacii va pot fi de ajutor in renuntarea la acest obicei vicios.

5. Clatiti-va cu apa de gura

In afara de faptul ca improspateaza respiratia, clatitul gurii cu apa de gura contribuie la reducerea numarului de bacterii din placa bacteriana. Dupa mese, clatiti gura cu apa pentru a indeparta resturile de mancare ce contribuie la aparitia mirosurilor neplacute.

6. Evitati gustarile dulci de dupa mese

Dulciurile stimuleaza inmultirea bacteriilor si contribuie astfel la aparitia halitozei. Inlocuiti desertul cu guma de mestecat fara zahar. Mestecatul gumei ajuta la indepartarea resturilor alimentare si stimuleaza fluxul salivar; saliva este mecanismul natural de aparare impotriva acizilor produsi de bacterii care pot provoca carii dentare si respiratie urat mirositoare.

7. Mentineti sanatatea gingiilor

Bolile parodontale (gingivita, parodontoza) sunt o cauza frecventa a mirosului neplacut al respiratiei. Bacteriile se acumuleaza in pungile parodontale formate intre gingie si dinti, si provoaca, printre altele, mirosuri neplacute. Tratametul bolilor parodontale necesita consultatia medicului specialist.

8. Umeziti-va gura

O cantitate redusa de saliva stimuleaza aparitia cariilor dentare si a halitozei. Daca gura va este uscata beti multa apa in cursul zilei. Mestecati guma fara zahar pentru a stimul fluxul salivar. In cursul noptii folositi un umidificator pentru creste gradul de umiditate din incapere. Daca fluxul salivar se mentine scazut vizitati medicul specialist.

9. Consultati medicul

Daca respiratia urat mirositoare se mentine in ciuda tuturor eforturilor intreprinse, faceti o vizita medicului stomatolog. Acesta poate decide daca halitoaza este de cauza orala sau este provocata de o afectiune sistemica, caz in care va va indruma spre un medic specialist adecvat.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii