Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cum salvam un dinte distrus?

Cum salvam un dinte distrus?

Nu sunt putine cazurile cand pacientii vin la cabinetul stomatologic cu dinti care prezinta o distructie masiva a coroanei dentare. Distructia coronara poate sa fie cauzata de evolutia in timp a unei carii dentare sau de o fractura coronara rezultata in urma unui traumatism puternic (ex. lovituri, muscarea unui aliment sau obiect de consistenta dura precum un sambure de maslina sau capac metalic, etc.).

Adesea pacientul considera ca acest dinte nu mai poate fi salvat si merge la cabinetul stomatologic cu un singur gand in minte - extractia dintelui. Si, din nefericire, din lipsa aparaturii moderne sau experientei clinice a medicului curant, de multe ori dorinta ii este indeplinita.
Nu ii mai ramane apoi decat sa decida metoda de "inlocuire" a dintelui proaspat extras. Poate alege intre o lucrare protetica fixa ce necesita prelucrarea dintilor vecini spatiului ramas gol sau poate opta pentru un implant dentar - varianta optima, insa mai costisitoare.

Din pacate niciuna dintre variante nu se compara din punct de vedere al biocompatibilitatii si rezistentei in timp cu dintele natural. De aceea, la clinica Omnia Dental ne ghidam dupa sloganul "Cel mai bun implant dentar este propriul tau dinte". In clinica Omnia Dental, tehnologia moderna si gradul inalt de calificare a specialistilor nostrii ne permite sa salvam dinti cu distructii coronare considerati in trecut cazuri pierdute.

Dintele este format din 2 componente principale - coroana dentara (portiunea vizibila a dintelui) si radacina dentara (portiunea de sub gingie si os, care confera stabilitate si mentine dintele pe arcada).

Este foarte important de retinut faptul ca, daca distructia sau fractura coronara nu a afectat semnificativ radacina dintelui, sunt sanse bune ca dintele sa poata fi recuperat.

Tratamentul este relativ simplu si include cateva etape esentiale:

1. Tratament endodontic (de canal). In cazul distructiilor coronare masive este afectata si pulpa dentara - tesut moale localizat in interiorul dintelui ce contine nervul. In absenta unui tratament de canal pulpa dentara se infecteaza, iar infectia trece in timp din interiorul dintelui la osul inconjurator provocand daune semnificative.
Pulpa dentara este indepartata, canalul radicular este sterilizat cu solutii dezinfectante si cu laserul dentar, iar apoi este "sigilat" cu materiale de obturatie de canal.

2. Alungirea coronara. Pentru ca viitoarea restaurare coronara sa reziste in timp are nevoie de contact direct cu suprafata dintelui. De multe ori distructia coroanei ne duce la nivelul ginegiei sau mult sub gingie.
In aceste cazuri trebuie sa expunem dintele iar procedura necesara poarta numele de alungire coronara. Ea consta in indepartarea unui strat de gingie si, cand este necesar, de os.
Alungirea se poate realiza clasic cu bisturiul si anestezie locala, caz in care vindecarea este mai lenta, sau modern cu laserul stomatologic, fara anestezie, fara sangerare si cu recuperare rapida.

3. Prepararea dintelui. Deoarece coroana dentara a fost distrusa avem nevoie de o noua structura pe care restaurarea protetica sa se sprijine. Acesta structura poarta numele de pivot radicular si are 2 portiuni: una inferioara, care seamana cu un cui si este cimentata in interiorul radacinii dintelui, si una superioara ce este vizibila in gura si are rolul unui bont protetic. Bontul protetic este "stalpul" pe care se va cimenta coroana artificiala.
Interiorul canalului este preparat cu freze speciale pentru a putea "gazdui" pivotul. Prepararea dureaza putin si nu este dureroasa.
Dupa preparare se ia o amprenta a canalului radicular si a intregii zone de lucru. Amprenta este trimisa la laboratorul de tehnica dentara care ne va trimite in decurs de 1-2 zile pivotul dentar.
O alta varianta o reprezinta pivotul de fibra de sticla. Acesta este un pivot cu dimensiuni standard ce poate fi cimentat in aceiasi sedinta in canalul preparat. Deoarece este un pivot standard, portiunea coronara nu va fi adaptata perfect cazului nostru. Diferentele vor fi compensate cu material de obturatie coronara.

4. Cimentarea pivotului. Odata ce pivotul este gata el va fi cimentat definitiv in dinte. Se va face apoi o finisare a intregii structuri si se va lua amprenta pentru realizarea coroanei protetice (dintelui propriu-zis) ce va fi trimisa la laboratorul de tehnica dentara. Tehnicianul dentar va realiza viitoarea coroana conform indicatiilor stabilite de medic impreuna cu pacientul.
In cazul pivotului de fibra de sticla, amprentarea se poate face si in sedinta anterioara.

5. Adaptarea coroanei protetice. Adaptarea coroanei se realizeaza in mai multe sedinte pana ce acesta va fi perfect adaptata pe pivotul dentar, va fi perfect functionala, iar estetic se va incadra perfect intre dintii vecini.

6. Cimentarea coroanei. Odata ce procesul de adaptare este finalizat, coroana va fi cimentata definitiv pe dinte. Ea va arata si va functiona identic cu coroana dentara naturala. Nu necesita manopere suplimentare de intretire decat mijloacele obisnuite de igiena dentara.

Dr. Munteanu Octavian
Medic dentist
Specialist Implantologie Orala
Competenta in utilizarea laserului in stomatologie


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii