Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cu ce hranim creierul?

Traim intr-o perioada in care expertii ne recomanda o multime de solutii pentru stimularea functionarii creierului.

Un exemplu excelent il constituie suplimente alimentare ce permit mentinerea memoriei si intelectului intr-o "forma" de invidiat.

Vitaminele

Toate vitaminele din complexul B - de la tiamina (vitamina B1) pana la cobalamina (vitamina B12) - sunt importante pentru functionarea adecvata a creierului. Printre alte roluri, vitaminele complexului B sunt esentiale pentru producerea de neurotransmitatori - "mesageri" chimici, ce transmit impulsuri de-a lungul fibrelor nervoase si intre celulele creierului.

Deficitul moderat al oricarei dintre aceste vitamine poate duce la afectarea memoriei, anxietate, depresie, si tulburari ale somnului.

Vitaminele complexului B sunt larg raspandite in produsele alimentare, din care, insa, se asimileaza destul de greu. In plus, unele persoane nu consuma o cantitate suficienta de carne - sursa principala a acestor vitamine.

Cel mai frecvent ridica probleme 2 vitamine: prima este cobalamina (vitamina B12), iar a doua acidul folic (vitamina B9).

Deficitul de cobalamina este un fenomen destul de raspandit, in special dupa varsta de 40 de ani.

Pentru asimilarea vitaminei sunt necesare anumite enzime digestive, a caror sinteza scade odata inaintarea in varsta. Ca rezultat, vitamina incepe sa se asimileze mai putin, iar odata cu acesta se intensifica si modificarile legate de varsta ale functionalitatii cerebrale si memoriei.

Acest fenomen este atat de frecvent, incat este considerat fiziologic, cu toate ca poate fi indepartat cu usurinta, administrand suplimente de vitamina B12 sub forma de injectii.

Totusi nu este obligatoriu sa se ajunga la injectii. Poti sa incepi administrarea de cobalamina din timp, mentinand continutul sau in organism la un nivel destul de ridicat.

Daca ai intre 40-60 ani, o doza adecvata de vitamina B12 ar fi de 200 mg pe zi. Dupa varsta de 60 de ani aceasta doza trebuie dublata.

Acidul folic, esential pentru sanatatea inimii, este la fel de important si pentru creier. El scade continutul de homocisteina din sange - substanta ce afecteaza arterele, imbunatatind circulatia sanguina la nivel cerebral, si reducand implicit riscul accidentelor vasculare cerebrale.

Statisticile arata ca, persoanele cu deficit al acestor vitamine in sange au sanse mari sa dezvolte boala Alzheimer.

Ginko biloba

Aceasta substanta este indicata tuturor, de la studentii in perioada de sesiune, pana la pensionari. Reprezinta un extract de frunze ale copacului Ginko biloba - cel mai vechi copac din lume.

Preparatul imbunatateste semnificativ circulatia sangina de la nivelul creierului. Celulele primesc mai multa hrana si oxigen, functioneaza mai bine, se restaureaza mai activ. Astfel, se imbunatatesc memoria si procesele de gandire.

Ginko biloba poate fi folosit, de asemenea, pentru prevenirea atacurilor vasculare cerebrale.

Administrarea regulata a preparatului imbunatateste productia de neurotransmitatori (substante necesare pentru transmiterea impulsului nervos). Durata medie de viata a neurotransmitatorilor - o fractiune de secunda. Dupa ce isi indeplinesc sarcina, adica dupa ce transmit informatia, se "topesc". Odata cu trecerea timpului formarea de neurotransmitatori se incetineste treptat. Impreuna cu acest proces incetineste insasi activitatea mentala (cerebrala).

Verifica eticheta: preparatul trebuie sa contina 24% ginko flavonoizi si 6% terpene. Persoanelor de peste 40 de ani li se recomanda administrarea in scopuri profilactice a 3 pastile a cate 60 mg pe zi = 180 mg. Dupa varsta de 60 de ani doza se dubleaza, iar la persoanele ce au probleme cu memoria doza se tripleaza. Chiar si dozele destul de mari nu prezinta nici un risc.

Substanta este netoxica, nu prezinta efecte adverse si interactioneaza bine cu medicamentele. Actioneaza aproape imediat, iar spre deosebire de substantele stimulente nu excita si nu tulbura somnul.

Fosfatidilserina

Este un supliment nutritiv ieftin si nedaunator, capabil sa amane cu 10 ani alterarea provocata de inaintarea in varsta a functionarii creierului. Acest fosfolipid, serveste ca material de constructie pentru membranele celulare.

Membranele celulare ale creierului nostru sunt bogate in fosfatidilserina. Aceasta joaca un rol atat in producerea de neurotransmitatori, cat si in cresterea continutului de receptori gazda pentru ei. Acest lucru extinde posibilitatea de "comunicare" intre celulele creierului.

Insa, odata cu trecerea anilor, celulele noastre produc tot mai putina fosfatidilserina, fapt ce se reflecta pana la urma in calitatea de functionare a creierului. Fenomenul poate avea loc mai devreme, daca in organism sunt insuficiente substante ce servesc ca material de constructie pentru fosfatidilserina: acid folic, vitamina B12 si acizi grasi esentiali, in special Omega-3.

Poti administra aceste substante in scopuri profilactice. Dar daca problemele legate de memorie deja au aparut, mai efectiva va fi administrarea de preparat fosfatidilserina - cate 100 mg de 3 ori pe zi.

Fosfatidilserina ajuta, de asemenea, la prevenirea daunelor produse de excesul de cortizol (hormonul stresului) asupra creierului. De aceea, in situatiile de stres administrarea sa este o metoda rezonabila de profilaxie.

Pana nu demult, in ciuda eficacitatii fosfatidilserinei, multi medici se fereau sa o recomande pacientilor, deoarece era extrasa din creier de bovine, prezentand un risc nejustificat de transmitere a infectiilor. Astazi fosfatidilserina este obtinuta din soia. Se recomanda administrarea aproximativ 100 mg pe zi, de preferat inainte de masa.

Fosfatidilserina este expusa la oxidare, inclusiv si dupa patrunderea in organism, in drumul sau spre destinatie.

Pentru a compensa deteriorarea sa este necesara cresterea cantitatii de antioxidanti din dieta. Ei se gasesc in alimente gustoase, precum ciocolata neagra, vinul rosu sec (bea aproximativ 150 g, nu mai mult, in fiecare zi), nuci de Brazilia, ficat de vita, peste, oua, ciuperci, ulei vegetal, ceai verde, etc.

Colina

Colina, una dintre vitaminele complexului B, este esentiala pentru producerea fosfolipidului fosfatidilcolina sau lecitina, si, de asemenea, pentru producerea neurotransmitatorului acetilcolina.

De curand, colina a dobandit o reputatie ca o buna substanta de activare a creierului. Exista o metoda simpla de primi doza eficienta de colina - manaca oua, in galbenusul de oua colina se gaseste in abundenta.

Acetil-l-carnitina

Cu siguranta salile de sport sau magazinele ce comercializeaza alimente de baza pentru sportivi sunt familiare cu aceasta denumire. Carnitina este mai cunoscuta ca remediu pentru slabire.

Cei care o administreaza pentru a scadea in greutate in ajunul competitiilor, nu stiu ca poate fi folosita si pentru cu totul alte scopuri. Si anume - pentru imbunatatirea atentiei si memoriei, pentru incetinirea modificarilor varstei asupra creierului, si pentru intarirea generala a sistemului nervos.

Unele studii au demonstrat ca acetil-l-carnitina poate chiar sa incetineasca dezvoltarea bolii Alzheimer si unele forme ale dementei senile.

In acelasi timp, preparatul ajuta imbunatatirea functionarii creierului la persoanele tinere si sanatoase, de exemplu, studentii stresati in perioada de sesiune.

Organismul nostru este capabil sa transforme carnitina in forma acetil-l, dar numai in cantitati limitate. Iata de ce administrarea formei "avansate" da rezultate imprensionate.

La persoanelor de peste 40 de ani si mai in varsta, administrarea de acetil-lcarnitina ajuta la imbunatatirea activitatii mentale. Insa, trebuie avut in vedere ca ea poate perturba somnul, si de aceea se recomanda ca administrarea sa se faca dimineata.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii