Trimite unui prieten Printeaza pagina

Coroanele dentare artificiale

Dintii sunt alcatuiti din 2 componente, si anume coroana - portiunea vizibila in cavitatea orala, si radacina - portiunea implantata in osul maxilar care contribuie la mentinerea dintelui pe arcada.

Coroanele dentare artificiale reprezinta o forma de restaurare protetica care protejeaza si redau functionalitatea dintilor cu diverse grade de distructie coronara, distructie ce poate merge pana la pierderea in totalitate a coroanei naturale.

Cand sunt necesare coroanele dentare?

Poti avea nevoie de aplicarea unei coroane dentare artificiale atunci cand:

  • dintele este foarte cariat si nu mai exista suficient tesut dur dentar pentru a sustine o obturatie sau o incrustatie si pentru a mentine functionalitatea
  • o portine mare a dintelui este fracturata si nu poate fi restaurata prin alte metode
  • dintele prezita o cavitate de mari dimensiuni si se opteaza pentru protectia superioara oferita de o coroana dentara fata de o obturatie obisnuita
  • dintele este foarte abrazat
  • se opteaza pentru o coroana din portelan (ceramica) in locul unei obturatii obisnuite, din considerente estetice
Din ce materiale sunt confectionate coroanele dentare?

Exista o gama variata de materiale din care pot fi realizate coroanele dentare, precum:

  • aur - folosit mai rar in prezent
  • metal
  • metal acoperit cu acrilat in totalitate sau doar pe fata vetibulara a dintelui (fata care priveste spre obraz sau buza); acrilatul este un material fizionomic, insa mai putin rezistent decat ceramica; in plus, cu timpul, culoarea metalului poate transpare prin acrilat
  • metal acoperit cu ceramica
  • ceramica - sunt cele mai estetice, dar si cele mai costisitoare
Cum se aplica coroanele dentare?

Odata ce este stabilita necesitatea unei coroane dentare, medicul stomatolog va prepara dintele ce trebuie tratat.

Prima etapa consta in indepartarea completa a cariei (daca este cazul).

Apoi, medicul va slefui dintele cu ajutorul unei freze dentare, adica ii va reduce din volum pentru a putea obtine spatiul necesar pentru a acomoda coroana artificiala ce va fi asezata si cimentata pe el. Este o procedura de obicei nedureroasa, care se poate efectua si sub anestezie locala daca este necesar.

Daca dupa eliminarea procesului carios nu ramane suficienta substanata dura dentara pentru a sustine viitoarea coroana, se va completa cu material de obturatie.

De asemenea, daca coroana naturala prezinta o distructie masiva, va fi necesara aplicarea unui pivot pe radacina dentara. Pivotul prezinta si o portiune coronara, si confera rezistenta viitoarei structuri. Procedura presupune implicit realizarea tratamentului de canal, si prelucrarea canalului radicular pentru a putea acomoda pivotul ales.

Dupa preparearea structurii ("bontului dentar") ce va sustine viitoarea coroana, se va realiza o amprenta cu ajutorul unui material special de amprentare, aplicat pe o lingura de amprenta. Este o manopera simpla si nedureroasa.

Amprenta obtinuta va fi trimisa la laboratorul de tehnica dentara. De asemenea, medicul va nota culoarea cea mai potrivita pentru viitoarea coroana, stabilita de comun acord cu pacientul.

Tehnicianul dentar va crea coroana ghidandu-se dupa amprenta si dupa indicatiile medicului. De regula fabricarea sa dureaza in jur de 2-3 saptamani. In aceasta perioada, dintele va fi acoperit si protejat de o coroana provizorie.

Odata sosita noua coroana, medicul o va adapta perfect la situatia din cavitatea orala si o va cimenta.

Cat rezista coroanele dentare?

Acest aspect depinde semnificativ de gradul de igiena orala, intrucat coroanele dentare necesita aceiasi ingrijire si atentie ca si dintii naturali.

Daca pastrezi o buna ingiena orala, vizitezi regulat medicul stomatolog, si nu traumatizezi coroana, atunci ea poate rezista o perioada de pana la 10-15 ani.

Sfat

Coroanele dentare artificiale nu trebuie sa fie niciodata prima optiune de tratament, atunci cand nu sunt necesare, deoarece folosirea lor presupune sacrificiu de substanta dura dentara pentru obtinerea spatiului necesar aplicarii.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii