Trimite unui prieten Printeaza pagina

Coenzima Q10

Coenzima Q10, numita si "Co-Q10" sau "ubichinona", este un antioxidant prezent in multe alimente, in special in carne si-n produsele marine. Fiind un compus liposolubil, aceasta se aseamana cu vitaminele E si K dupa compozitia chimica si dupa modul in care actioneaza. Totusi, ea nu se incadreaza in clasa vitaminelor deoarece, spre deosebire de acestea, Co-Q10 este produsa de organismul uman. Rolul respectivei coenzime este de a permite producerea de energie de catre celulele organismului si de a preveni oxidarea membranelor celulare.

Metoda principala de obtinere a ubichinonei este cea de fermentare a sfeclei sau a trestiei de zahar cu un tip special de ferment.

Coenzima Q10 a inceput sa fie pe larg folosita in Japonia inca din anul 1974, cand guvernul a aprobat utilizarea sa in tratamentul insuficientei cardiace. De asemenea, coenzima Q10 este binecunoscuta si raspandita in Europa si Rusia, dar popularitatea ei a scazut din cauza costului ridicat.

In prezent ea este folosita la prevenirea anginei sau in profilaxia unei varietati de afectiuni cardiace, printre care se numara si insuficienta cardiaca congestiva. De asemenea, coenzima Q10 este inclusa si in tratamentul urmatoarelor boli: diabetul, hipertensiunea arteriala, boala Huntington, distrofia musculara, oboseala cronica, SIDA si infertilitatea masculina. Aceasta coenzima poate fi aplicata topic pentru tratarea bolii parodontale si la prevenirea ridurilor.

Acum cativa ani, coenzima Q10 era un supliment dietetic foarte popular, deoarece se considera ca previne imbatranirea, vindeca cancerul si creste nivelul de energie in organism. Baza acestor idei era mai mult teoretica: pornind de la descoperirea ca nivelul coenzimei Q10 este mult mai ridicat la persoanele sanatoase decat la cele in varsta sau\si bolnave, s-a presupus ca reducerea cantitatii de antioxidant ar provoaca unele manifestari ale imbatranirii. Astfel, s-a dedus ca prin refacerea nivelelor de antioxidanti, restabilind echilibrul chimic al organismului, s-ar putea obtine chiar stoparea procesului de imbatranire. Aceasta teorie originala a fost luata drept adevar, fara a fi dovedita in practica. Or, in martie 2000 rezultatele testelor stiintifice efectuate au demonstrat ca proprietatile antiimbatranire ale Co-Q10 sunt nesemnificative. Da, nivelul antioxidantului scade odata cu varsta, insa administrarea de suplimente cu Co-Q10 nu prezinta nici un efect.

In ceea ce priveste profilaxia bolilor cardiace, rolul coenzimei Q10 inca nu a fost elucidat. Exista studii care au demonstrat ca persoanele cu anumite afectiuni cardiace prezinta un nivel mai scazut de coenzima Q10 decat cele sanatoase. De asemenea, s-a dovedit ca tratamentul de lunga durata cu coenzima Q10, la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva, imbunatateste in mica masura rezistenta la efort si calitatea vietii.

Alte studii au aratat efectele pozitive ale administrarii Co-Q10 la pacientii cu angina si hipertensiune arteriala. De asemenea, s-a dovedit ca acest antioxidant reduce cardiotoxicitatea chimioterapiei.

Studiile de caz au demonstrat,dupa administrarea coenzimei Q10, imbunatatirea functiilor organismului la pacientii bolnavi de boala Huntington si de distrofie musculara, si intarirea sistemului imun la persoanele infectate cu SIDA.

Nu au fost insa evidentiate imbunatatiri semnificative in cazul diabetului si a bolii parodontale.

Studiile clinice efectuate raporteaza ca dupa administrarea coenzimei Q10 nu s-au semnalat efecte adverse importante. Unele persoane au prezentat acuze de greata temporara.

De retinut! Statinele (medicamente care reduc nivelul de colesterol) si unele medicamente orale folosite in tratamentul diabetului reduc nivelul coenzimei Q10.

Pentru administrare, doza zilnica recomandata de Co-Q10 este de 50-200 mg/zi.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii