Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ce trebuie sa stii despre artrita reumatoida

Ce este artrita reumatoida?

Artrita reumatoida este o forma frecvent intalnita de artrita. Este o afectiune care se inrautateste cu timpul si duce la inflamarea dureroasa si afectarea permanenta a articulatiilor, in special a celor de la nivelul degetelor, incheieturii, picioarelor si gleznelor.

Artrita reumatoida este o boala autoimuna, in cadrul careia sistemul imun ataca tesuturile proprii organismului. Zonele afectate apar inrosite, umflate si sunt dureroase. Afectiunea poate implica, de asemenea, si organele interne, precum plamani, inima si ochi.

Femeile, in special cele cu varste cuprinse intre 20-60 ani, sunt mai susceptibile in a dezvolta artrita reumatoida, din cauza numeroaselor tulburari hormonale care au loc in organism din diferite motive.

Insa, orice persoana si indiferent de varsta poate dezvolta aceasta afectiune.

Cauzele si simptomele artritei reumatoide

Nu se cunosc cu exactitate cauzele artritei reumatoide, insa cercetarile a identificat unii dintre factorii de risc.

Persoanele cu un istoric familial de artrita reumatoida prezinta o sansa mai mare de a dezvolta boala.

De asemenea, stresul acut si infectiile virale (ex. mononucloza) sunt factori considerati importanti in aparitia bolii.

Durerea, iritatia, rigiditatea si oboseala extrema dupa efectuarea exercitiilor fizice, si chiar inflamatia articulara, marcheaza debutul artritei. Aceste simptome se inrautatesc treptat.

Insa, in unele cazuri, boala se poate instala rapid cu febra si inflamatie.

Rigiditatea articulara si oboseala cauzate de artrita reumatoida sunt grave si afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice. Problema se poate inrautati in cursul iernii.

Tratament

Odata stabilit diagnosticul si severitatea artritei reumatoide se prescriu medicamente antireumatice.

Initial, si in special pacientilor cu o forma usoara a bolii, se prescriu medicamente antiinflamatorii, precum aspirina, ibuprofen, etc.

Pe masura ce boala avanseaza se administreaza medicamente antireumatice modificatoare de boala, precum corticosteroizi (prednison), medicamente chimioterapice si ciclosporine.

In afara de medicamentele clasice, multi pacienti apeleaza la terapii neconventionale precum acupunctura si acupresura.

In multe cazuri de artrita reumatoida pacientii recurg si la interventii chirurgicale.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii