Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ce sunt hemoroizii?

Ultima portiune a tractului digestiv care asigura contentia si prin care are loc eliminarea materiilor fecale este canalul anal. Are o lungime de 3-4 cm si este inconjurat de doua straturi musculare ce formeaza sfincterul anal intern si respectiv extern. La cele doua capete ale canalului anal exista doi bureti circulari de provenienta predominant venoasa care formeaza cele doua plexuri hemoroidale.

Plexul hemoroidal intern (sau hemoroizii interni) se afla la 3-4 cm de orificiul anal extern, deci nu poate fi vazut cu ochiul liber, si este acoperit de mucoasa de tip digestiv care nu are sensibilitate somatica, deci nu doare. Acesta este motivul pentru care marirea plexului hemoroidal intern nu este perceputa de purtator pana cand nu apar complicatii! Pentru ca e clar: daca nu vezi si nu te doare nu ai cum sa stii ce se intampla. Asta pana cand incep sa apara sangerari cu sange rosu curat dupa scaun, fara dureri, apar unele umflaturi la exterior imediat dupa defecatie care apoi dispar dar devin din ce in ce mai mari sau chiar ies hemoroizii interni din anus pentru a reintra singuri in prima faza, impinsi cu degetul mai tarziu sau de loc in final.

Plexul hemoroidal extern (sau hemoroizii externi) este situat chiar la capatul extern al canalului anal sub tegument din care cauza cum se modifica ca volum se poate palpa, se poate vedea si chiar doare datorita distensiei tegumentului care este foarte bogat in filete nervoase senzitive. Astfel foarte multi pacienti cand vin la medic afirma ca ei au doar hemoroizi externi nu si interni pentru ca doar asta percep. Dar asa cum nu exista lac de acumulare fara un baraj, nici hemoroizi externi nu poti sa ai fara hemoroizi interni dilatati pentru ca directia de curgere a sangelui venos este ascendenta catre inima dreapta, adica barajul este la interior si acumularea la exterior.

Plexurile hemoroidale (sau hemoroizii) fac parte din circulatia obligatorie de intoarcere a sangelui de la nivelul rectului si exista la absolut toate persoanele. Datorita directiei ascendente a circulatiei, invers decat directia de eliminare a gazelor si a materialelor fecale, de cate ori la nivelul ampulei rectale (locul de depozitare a materiilor fecale pana la defecatie) presiunea asupra peretilor este crescuta printr-o acumulare marita de gaze, golirea plexului hemoroidal intern este ingreunata in timp ce umplerea lui de jos in sus prin plexul hemoroidal extern este normala. Astfel buretele hemoroidal intern se umfla si ajuta la contentia de finete care se opune pierderii involuntare de gaze.

Articol sustinut de Clinica de hemoroizi Proctoline.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii