Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ce sunt alunitele?

Alunitele sunt zone de piele usor proeminente si inchise la culoare, de dimensiuni mai mari sau mai mici, prezente de la nastere sau care se dezvolta pe parcursul vietii. Ele se datoreaza datorita acumularii de melanina (pigment ce da culoare tegumentului) in stratul superficial al pielii.

Nimeni nu stie cu exactitate de ce anume apar alunitele. O parte dintre experti sustin ca sunt un mod de aparare a organismului fata de efectele nocive ale mediului inconjurator, in timp ce altii considera ca un numar mare de alunite creste riscul de aparitie a cancerului de piele.

Alunitelor li s-au atribuit chiar si proprietati magice - dupa distribuirea lor pe corp se prezicea viitorul si se determinau talentele inascute ale persoanelor. Se considera ca abundenta alunitelor reprezinta bogatie...deci ce sunt alunitele?

Alunitele sunt formatiuni benigne, inchise la culoare, cu diferite forme si dimensiuni, care proemina deasupra nivelului pielii. Pot avea dimensiuni de la 1 mm pana la cativa cm, iar suprafata lor poate fi curata sau acoperita cu par. Exista si alunite vasculare (angioame), care au o culoare visinie, si care se albesc la presiune.

Forma cea mai raspandita si obisnuita de alunite este cea pigmentara. De obicei, acestea apar pe corp in primii ani de viata, la pubertate sau in timpul sarcinii. De asemenea, dezvoltarea alunitelor este stimulata de expunerea soare.

In general, alunitele sunt inofensive pentru organism. Insa, nu trebuie sa uitam ca orice formatiune benigna se poate maligniza. Daca o alunita incepe sa isi schimbe aspectul, este necesar sa te adresezi de urgenta unui medic dermatolog si/sau oncolog.

Din pacate, pielea noastra este permanent expusa agentilor nocivi si traumatismelor, fapt ce creste semnificativ riscul de transformare maligna a alunitelor.

Daca te numeri printre urmatoarele categorii de persoane trebuie sa acorzi o atentie speciala potentialului de malignizare a alunitelor:

  • persoanele cu tenul deschis la culoare
  • persoanele pistruiate
  • femeile insarcinate
  • persoanele care se bronzeaza frecvent
  • persoanele care prezinta un numar mare de alunite si de pete pigmentare
  • daca alunitele au diametrul mai mare de 5 mm

In prezent, in cosmetica este destul de raspandita metoda de indepartare a alunitelor. Este o procedura foarte simpla, ce nu dureaza mai mult de cateva minute. Insa, persoanele care parasesc salonul de cosmetica fericite ca au scapat de alunite, nu banuiesc ce riscuri implica aceasta procedura.

Orice alunita prezinta asa-numitele "radacini", care sunt distribuite profund in piele si ocupa un spatiu mai intins decat alunita propriu-zisa. Tocmai aceste radacini reprezinta amenintarea ascunsa. Orice traumatism al alunitei poate conduce la aparitia cancerului de piele.

Daca alunita este indepartata incorect, o parte din radacinile ei raman si se transforma determinand aparitia cancerului. Bineinteles, cel mai bine este sa nu atingem si sa nu indepartam alunitele. Dar, daca totusi te-ai hotarat sa apelezi la aceasta procedura, cel mai recomandat este sa fie efectuata de catre un medic oncolog intr-un mediu spitalicesc, si in nici un caz intr-un salon de cosmetica.

Din pacate, transformarea alunitei poate avea loc si fara cauze aparente.

Ce modificari pot suferi alunitele la care trebuie sa fii atenta?
  • inrosirea pielii in jurul alunitelor
  • durere la nivelul alunitelor
  • cresterea in dimensiuni a alunitelor
  • inchiderea la culoare a alunitelor
  • margini neuniforme ale alunitelor
  • aparitia unui numar mare de noi alunite
  • sangerarea alunitelor
  • cresterea rapida a parului pe alunite
Cum sa te comporti pentru a reduce riscul de transformare a alunitelor?
  • limitarea expunerii la soare
  • nu traumatiza alunitele sau pielea din jurul lor - nu te scarpina sau freca, nu efectua tatuaje sau piercing
  • nu actiona cu substante chimice care pot produce arsuri sau iritatii ale pielii
  • indeparteaza alunitele numai in clinici specializate sub controlul medicului oncolog
  • daca pe corp exista un numar mare de alunite sau pete pigmentare este bine sa eviti incalzirea excesiva a corpului (ex. sauna, bai fierbinti)
  • adreseaza-te medicului in caz de orice schimbare, oricat de minora, a alinitelor

Cancerul de piele este un tip de cancer ce se extinde (metastazeaza) cu rapiditate. Focarul de 1 cm este capabil sa dea multe metastaze in tot organismul.

Alunitele sunt formatiuni benigne, dar totusi acestea reprezinta deja o mutatie a celulelor normale. Simpla urmare a catorva reguli si atentia necesara acordata pielii te vor proteja de multe probleme importante.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii