Trimite unui prieten Printeaza pagina

Asigura-te ca proteinele fac parte din dieta ta

Cuvantul "proteina" a fost creat de chimistul olandez Geradus Mulder in 1938. Provine din grecescul "protos", ce inseamna "de importanta primara".

Corpul uman este compus, dupa apa, in principal din proteine. Cand consumam alimente bogate in proteine, sucurile digestive din stomac si intestin descompun proteinele in aminoacizi. Acestia sunt absorbiti in circulatia sanguina si ajung la celule, unde sunt utilizati la producerea a peste 10.000 de proteine necesare organismului.

Functia proteinelor

Organismul foloseste proteinele pentru crestere si dezvoltare, si pentru a mentine integritatea si repara oasele, muschii, tesutul conjunctiv, organele, pielea si sangele.

Fiecare celula vie a corpului contine proteine; la fel si toate fluidele corporale, cu exceptia urinii si a bilei. Muschiul cardiac este alcatuit din proteine. Hormonii, anticorpii, si enzimele care regleaza reactiile chimice din organism, sunt toate compuse din proteine.

Proteinele sunt utilizate la fabricarea hemoglobinei, care intra in componenta hematiilor, si transporta oxigenul la toate regiunile corpului.

In absenta proteinelor adecvate, taieturile si ranile nu se vindeca, iar sangele nu se coaguleaza corespunzator.

Deficitul de proteine din dieta poate cauza o forma de malnutritie caracterizata prin crestere si dezvoltare inadecvata, scaderea masei musculare, scaderea imunitatii, slabirea inimii si a sistemului respirator, si eventual moarte.

Dietele prea bogate in carne (proteine) pot duce la nivele crescute de colesterol si guta.

Surse alimentare de proteine

O proteina completa este alcatuita din 22 de tipuri de aminoacizi. Corpul uman poate produce 13 tipuri; acestia se numesc aminoacizi neesentiali. Celelalte 9 tipuri se numesc aminoacizi esentiali, deoarece este esential sa ii obtinem din alimentele consumate.

Proteinele animale din carne, peste, oua, lapte si branza sunt proteine complete deoarece contin toti cei 9 aminoacizi esentiali.

Proteine vegetale care provin din cereale, fructe, legume, si seminte sunt proteine incomplete deoarece nu contin deloc sau prezinta cantitati scazute dintr-unul sau mai multi aminoacizi esentiali.

Persoanele strict vegetariene, care nu mananca deloc carne, oua sau produse lactate, pot obtine un aport corespunzator de proteine doar daca consuma o varietate bogata de plante si in cantitati suficiente pentru a mentine o greutate corporala normala.

Recomandari dietetice

Adultul mediu necesita 50-65 g proteine pe zi, sau aproximativ 7 g proteine pentru fiecare 9 kg din greutatea corporala. O dieta echilibrata ofera aportul adevat de proteine.

Sursele tipice si continutul mediu (in grame) de proteine:

  • carne slaba, carne de pui sau peste - 1 portie de 100 g: 25-35 g proteine
  • fasole sau linte gatita - 1 cana: apoximativ 18 g proteine
  • branza dulce saraca in grasimi - 1 cana: aproximativ 28 g proteine
  • unt de arahide - 2 linguri: aproximativ 8 g proteine
  • paine din grau integral - 1 felie: 3-6 g proteine
  • legume - 1 portie: 1-3 g proteine
  • lapte degresat - 1 cana: 8 g proteine
  • branza telemea - 1 portie de 50 g: 16 g proteine
Rolul calciului

Cand se consuma proteine, in organism se elibereaza acizi. Acesti acizi sunt neutralizati cu ajutorul calciului.

Cand dieta este bogata in proteine, este necesara o cantitate mai mare de calciu pentru a neutraliza acidul aditional. Daca nu se consuma suficient calciu, o parte din calciul necesar pentru a neutraliza acizii poate fi preluata din oase.

Urmarea unei diete indelungate bogata in proteine poate slabi oasele.

Grasimile consumate alaturi de proteine

Este important sa se acorde atentie continutului de grasimi din alimentele bogate in proteine. O friptura de porc de 150 g va contine aproximativ 38 g de proteine, insa va contine de asemenea 44 g de grasimi dintre care, 16 g sunt grasimi saturate. Aceasta reprezinta aproape trei sferturi din cantitatea de grasimi saturate recomandata pe zi.

In schimb, aceiasi cantitate de somon va oferi 34 g proteine, si doar 17 g de grasimi, din care 4 sunt grasimi saturate. O cana de linte gatita ofera 18 g proteine, si mai putin de 1 g de grasimi.

Proteinele si controlul greutatii

Greutatea corporala poate fi redusa mai rapid printr-o dieta bogata in proteine si saraca in carbohidrati decat printr-o dieta saraca in grasimi dar bogata in carbohidrati.

Exista mai multe motive pentru aceasta. In primul rand, alimentele cu continut proteic ridicat se elimina mai lent din stomac. Acest lucru te poate face sa te simti "plin" mai mult timp si astfel scade frecventa meselor.

De asemenea, proteinele au un efect slab si constant asupra nivelului glicemiei, spre deosebire de cresterea rapida a acestuia cum se intampla la mesele bogate in carbohidrati.

In final, corpul utilizeaza mai multa energie pentru a digera proteinele decat pentru a digera grasimile sau carbohidratii din dieta.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii