Trimite unui prieten Printeaza pagina

Aromaterapia

Limite si masuri de precautie in terapia cu uleiuri esentiale

Cu toate avantajele pe care le prezinta aromaterapia, trebuie avute in vedere si unele masuri de precautie in utilizarea uleiurilor esentiale, chiar daca ele sunt bine studiate, precis dozate si intra in compozitia unor preparate destinate uzului intern (bomboane, jeleuri, gume de mestecat, siropuri cu Eucalipt sau Menta etc.).

Foarte importanta este varsta celor carora li se administreaza uleiuri esentiale. Astfel, sugarilor (copii intre 0-12 luni) nu li se va administra decat pe cale externa si nu mai mult de o picatura din uleiul de Levantica, Musetel sau Trandafir; celor intre 1-5 ani, cate 2-3 picaturi; copiii intre 6-12 ani vor primi o doza mai mare (1/2 din cea recomandata adultilor), iar cei peste 13 ani, aceeasi doza ca si adultii.

Numeroase uleiuri esentiale prezinta unele riscuri daca sunt aplicate la intamplare de persoane neinstruite in domeniul aromaterapiei. Ele pot produce, de exemplu, iritatii dermice grave. Asa este cazul uleiurilor esentiale de Boldo, Buchu, Scorflsoara, Fenicul amar, Sulfini, Mustar, Sovarf, Tuie, Cimbru (uleiul rosu nerafinat), Wintergreen etc.

In general, uleiurile esentiale nu se vor aplica direct pe piele, ci vor fi diluate intr-un ulei vegetal comestibil pe post de "vehicul". De la aceasta regula fac exceptie uleiul esential de Levantica, care poate fi aplicat direct pe piele in cazul plagilor, al verucozelor sau al arsurilor, cel de Ylang-Ylang si de Santal, care pot fi aplicate local fara a fi diluate.

In rare cazuri, unele uleiuri esentiale (de Angelica, Ghimbir, Lamai, Chimion, Portocal si Verbena) produc reactii fototoxice manifestate prin pigmentarea anormala a pielii, in special la expunerea directa la razele de solare. In asemenea situatii, uleiurile esentiale nu vor mai fi utilizate decat dupa diluarea lor si efectuarea testului de sensibilitate.

Femeia gravida va utiliza numai uleiuri esentiale neiritante, in doze de 1/2 din doza uzuala prescrisa adultului.
In hipertensiunea arteriala sunt contraindicate uleiurile de Isop, Rozmarin, Salvie si Cimbru. In toate formele de convulsii sunt contraindicate uleiurile de Fenicul dulce, Isop, Rozmarin si Salvie, iar in diabet uleiul de Angelica.
In homeoterapie sunt incompatibile cu remediile homeopatice uleiurile esentiale de Piper negru, Camfor, Eucalipt si Menta.

Pentru tenurile grase, care sunt mai putin expuse la aparitia cosurilor si punctelor negre, de mare important sunt masurile de igiena, in asa fel incat sa nu fie schimbat pH-ul natural al pielii prin utilizarea de sapunuri dure (prea alcaline), de diverse sampoane sau sprayuri. In astfel de cazuri sunt indicate uleiurile esentiale cu actiune astringenta si antiseptica, cum ar fi cele de Bergamot, lemn de Ceai sau Geranium, iar ca uleiuri de baza, cele de caise, piersici sau de Jojoba.

Pentru tenurile uscate, mult mai expuse la aparitia ridurilor, mai ales daca se afla in contact prelungit cu soarele sau daca suporta caldura excesiv de uscata din interiorul camerelor, sunt indicate in special uleiurile esentiale de Musetel, lemn de Santal si Trandafir, iar ca "ulei de baza" vor fi preferate cele obtinute din alune, miez de nuci, seminte de Luminita sau Luminita noptii, recunoscute pentru proprietatile hidratante ale pielii.

Pentru tenurile ridate prin imbatranire, aromaterapia poate contribui la ameliorarea si mentinerea tenului neted si catifelat prin folosirea uleiurilor cu actiune stimulanta a citogenezei (care stimuleaza formarea celulelor noi), cum sunt cele de Levantica, Nerouli si Frankincense. Ca "uleiuri de baza", se vor utiliza cele bogate in vitamina E (din germeni de Grau sau de Porumb).

Intretinerea tenului se poate realiza si prin utilizarea de "ape aromatice" obtinute chiar in casa, din 20 picaturi de ulei esential si 100 ml apa dezionizata sau apa plata; vasul se tine la intuneric cateva zile (agitandu-1 din cand in cand), dupa care se filtreaza prin hartie de filtru sau prin filtru pentru cafea.

Folosirea apelor aromatice este foarte indicata pentru tenurile predispuse la acnee, dermatite sau eczeme. Apele aromatice necesare se prepare folosind uleiurile din flori de Trandafir, de Levantica sau de Portocal.

inapoi  

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii