Trimite unui prieten Printeaza pagina

Apiterapia

Polenul

In natura, polenul poate fi clasificat in doua categorii: 

  1. Polenul anemofil - fiind purtat de vant, ajuta la realizarea fertilizarii plantelor. Este in mare masura raspunzator de aparitia reactiilor alergice cunoscute sub denumirea de "febra finului" (ex. polenul de Plop);
  2. Polenul entomafil - este cel care, pentru a realiza fertilizarea plantelor, are nevoie de vectori care sa-l transporte, si vectorii sunt insectele.


Polenul recoltat de albine face parte din aceasta a doua categorie. Studiile efectuate inca la inceputul secolului in Anglia demonstreaza ca nu acest tip de polen este responsabil de aparitia alergiilor; mai mult, el poate fl folosit chiar ca desensibilizant in cazuri de alergii la polenul anemofil.

Ceea ce este esential in privinta polenului este faptul ca, intr-un volum mic, acesta contine toate elementele nutritive necesare intretinerii vietii. Polenul contine toate vitaminele, aminoacizii esentiali, glucide, elemente minerale, pigmenti carotenoizi si flavonoizi, acizi grasi, fosfolipide, acizi nucleici, proteine, enzime etc.

Polenul este una din principalele surse naturale alimentare bogate in substante antioxidante, capabile sa previna sau sa reduca fenomenele de producere a radicalilor liberi (oxid, superoxid, peroxid etc.) responsabili de aparitia unor stari patologice, in principal in procesul de imbatranire.

Este demonstrat ca polenul actioneaza benefic in cazul:

  • disfunctiilor hepatice, in tratamentul anorexiei postinfectioase (in special la copii)
  • in stimularea sistemului imunitar, in geriatrie si gerontologie (pentru atenuarea fenomenelor degenerative asociate procesului de imbolnavire)
  • in disfunctii sexuale
  • in sustinerea efortului fizic la atleti si a efortului intelectual (la copii si adult).

  • Polenul, recoltat de albine, se poate administra in forma sa naturala (polen granule), in preparate apiterapeutice, ca suplimente nutritiv-dietetice: extracte de polen (Polenapin), tablete cu polen (Ravipol), comprimate cu extracte de polen si vitamina C (Epovital), comprimate cu extract fluid din polen, asociat cu vitamina C si lecitina vegetala (Polenolecitin), ca remedii in tratamentul multor afectiuni din patologia umana.



    S-a demonstrat ca o doza medie de 30 g de polen natural este capabila sa asigure, pe langa toate elementele nutritive, si factorii antioxidanti naturali necesari pentru o buna functionare a organismului uman.
    Polenul contine mult rutin (factor vasculotrofic) si, din acest considerent, este recomandat in tulburari vasculare, in special ale sistemului venos (flebite, varice).



    Polenul consumat in amestec cu miere de albine sau sub forma altor preparate (Polenapin, Polenolecitin) manifesta o importanta actiune de normalizare a nivelului colesterolului sanguin si al lipidelor, fiind hipocolesterolemiant si hipolipidiant. Polenolecitina, spre exemplu, se administreaza in doza de 2-3 lingurite/zi, in doua-trei prize, dupa mesele principale, in cura de cate 15 zile pe luna. Polenapinul (tablete cu polen) se administreaza, ca factor vasculotrofic, dar si ca factor de intretnere si de aport de compusi naturali antioxidanti, in doza de 4-6 comprimate pe zi.


    Febra? Durere de spate? Afla cele
    mai comune cauze ale semnelor si
    simptomelor tale


    Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



    © 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii