Trimite unui prieten Printeaza pagina

Apiterapia

Mierea

Este un prim produs al albinelor, folosit de-a lungul timpurilor, atat ca aliment, cat si ca medicament. Ea este substanta dulce produsa de albine din nectarul florilor sau din diferile secretii dulci ce provin din alte parti ale plantei. Aceste secretii sunt colectate, transformate si amestecate cu substante proprii albinei, dupa care sunt depozitate in fagure. Cu alte cuvinte, mierea este de origine florala sau extraflorala.

Compozitia chimica generala a mierii cuprinde: zaharuri 95-99% , 14-25% apa (optim 17%), acizi grasi, aminoacizi liberi, proteine, lipide, saruri minerale (potasiu ca ion predominant), enzime (din nectar si din secretiile salivare ale albinei), vitamine (grupul B si vitamina C, cu origine in granulele de polen), pigment, substante aromatice, uleiuri esentiale etc.

Au fost demonstrate stiintific actiunile benefice ale mierii de albine, datorita unor proprietati antibacteriene, anestezice si cicatrizante (in arsuri, ulcere varicoase, rani profunde), hepatotrofice, de stimulare a contractiei muschiului cardiac, de fixare a calciului, de crestere a nivelului de hemoglobina si o actiune laxativa (datorata fructozei pe care o contine).

In tara noastra, ca si in unele tari europene, principalele sortimente de miere folosile ca medicament sunt:

  • Mierea de Salcam: are rol antiseptic si de calmare a tusei.
  • Mierea de Tei: are actiune antiseptica; se recomanda si in bronsite si in insomnii.
  • Mierea poliflora, cu predominanta de Roinita : are rol antiseptic si sedativ.
  • Mierea de Menta, specifica Deltei Dunarii: contine mentol si alte uleiuri eterice. Este utilizata ca slab analgezic, carminativ, tonic si antispastic; favorizeaza digestia si este calmanta in dischineziile biliare.
  • Mierea de Trifoi: este rolosita ca diuretic, antidiareic si expectorant.
  • Mierea de conifere: are un continut bogat in saruri minerale si prezinta actiune antiseptica, antiinflamatorie, diuretica si laxativi
  • Mierea in faguri: are valoare biologica ridicata, prin continutul in vitamina A din ceara. Consumul ei asigura o buna igiena a cavitatii bucale si o buna functie a vederii

  • Mierea simpla sau cu adaos de propolis 2% este indicata in cardiopatia ischemica cronica, in angina pectorala de efort (stabila), in infarctul miocardic vechi, in insuficienta cardiaca, in aritmia extrasistolica, dar si in unele suferinte digestive in care zaharul - ca edulcorant - este greu suportat de unii bolnavi.

    Tratamentul consta in administrarea a 2 lingurite pe zi (dimineata si seara) 15 zile pe luna. Totodata, mierea, cu sau fara adaos de propolis, este un excelent adjuvant in tratamentul anemiilor, datorita aportului de Fe, Mn, Ca; efectul laxativ al mierii este o veche achizitie terapeutica, cunoscuta si utilizata in acest scop inca din mileniile trecute.

    Mierea, acest excelent produs dulce al stupului de albine, contribuie la o mai buna hranire a fibrelor musculare.

    S-a constatat ca mierea joaca un rol important in hemodinamica, crescand forta de contractie cardiaca si troficitatea vaselor sanguine centrale si periferice.

    Celula nervoasa - neuronul - beneficiaza si ea in buna masura de aportul energetic pe care-l furnizeaza mierea de albine si diversele sale derivate.


    Febra? Durere de spate? Afla cele
    mai comune cauze ale semnelor si
    simptomelor tale


    Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



    © 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii