Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Litiaza renala

Tratamentul prin tehnici speciale

Litotritia extracorporeala (ESWL)

Reprezinta fragmentarea calculului prin dispozitive ce nu ajung in contact cu calculul. Este cea mai putin agresiva dintre toate metodele eficiente, nu este nevoie de anestezie; poate rezolva peste 80-85% dintre toate cazurile de litiaza reno-ureterala ce impun un tratament interventional; poate fi repetata dupa 14-21-28 zile.
Fragmentele rezultate vor fi extrase prin aspirare, cu pense speciale sau sonde cu cosulet (Dormia).
Contraindicatiile ESWL: sarcina, tulburari de craza sanguina necontrolabile, obstacol distal ("dupa") calculului de tratat (ingustare ureterala, alt calcul etc.), pacient comatos, necooperant, hipertensiune arteriala necontrolabila, pacienti la care calculul nu poate fi adus in focar (obezitate gradul III, deformari ale coloanei lombare).

Litotritia intracorporeala

Reprezinta fragmentarea calculului cu diferite dispozitive ce sunt aduse in contact cu el cu ajutorul tehnicilor endoscopice (nefrolitotomie percutanata, ureteroscopie, cistoscopie).
Fragmentele rezultate vor fi extrase prin aspirare, cu pense speciale sau sonde cu cosulet (Dormia).

Nefrolitimia percutanata (NLP)

Consta in introducerea percutanata in rinichi a unui nefroscop prin intermediul caruia calculii vor fi dezintegrati si apoi fragmentele extrase.
Principalele avantaje sunt reprezentate de: agresiunea redusa asupra tesutului renal (comparativ cu tehnicile chirurgicale clasice), este repetabila ("second-look" - in caz de fragmente restante), timp de recuperare scurt.
Contraindicatii: tulburari de craza sanguina, sarcina (risc crescut de malformatii in contextul expunerii la radiatii X), pacienti necooperanti, in coma.
Rezultatele NLP pot fi considerate spectaculoase - in majoritatea cazurilor rata de "stone-free" fiind de 75-99% din pacienti.

Ureteroscopia (retrograda si anterograda)

Ureterul reprezinta segmentul care se poate obstrua cel mai usor datorita calibrului sau ingust si lungimii sale.
Ureteroscopia presupune vizualizarea lumenului ureteral (interiorului ureterului si implicit a calculului) cu ajutorul unui aparat special numit ureteroscop. Daca acesta este introdus pe uretra in vezica si de aici prin orificiul ureteral pe ureter se numeste ureteroscopie retrograda; daca este introdus transcutan prin calicele mijlociu si, ulterior, prin jonctiunea pielo-ureterala, descendent - procedura se va numi ureteroscopie anterograda. Prin canalul de lucru al ureteroscopului se introduc diferite instrumente accesorii ce permit prelucrarea calculului si extragerea fragmentelor litiazice.
Contraindicatii: tulburari de craza sanguina, sarcina (risc crescut de malformatii in contextul expunerii la radiatii X), pacienti necooperanti, in coma, reimplantare uretero-vezicala in antecedente, lob median prostatic voluminos care face imposibil sau dificil abordul orificiului ureteral.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii