Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Boala Alzheimer

Semne si simptome

Pierderea pe termen scurt a memoriei este de cele mai multe ori prima manifestare a bolii. Episoadele de pierdere a memoriei pe termen scurt sunt un lucru obisnuit pentru persoanele in varsta, si doar o parte dintre aceste cazuri vor dezvolta boala Alzheimer.

Pierderile de memorie se intensifica cu timpul (ex. pacientul uita cum se conduce masina). Bolnavul devine dezorientat in cursul plimbarilor pe afara, adesea uitand unde locuieste. De asemenea, el poate uita numele membrilor familiei sau uita prima parte a unei propozitii pana ce interlocutorul o rosteste complet.

Pe masura ce boala avanseaza, apar si alte simptome, precum incapacitatea de a efectua sarcinile de zi cu zi (ex. nu se poate spala, manca, ingriji, etc.), pierderea judecatii (ex. imbraca haine nepotrivite pentru vremea de afara), pierderea interesului pentru igiena personala, si tulburari de personalitate sau comportament (bolnavul este adesea haotic). Unii pacienti au probleme cu somnul si devin agitati sau confuzi la lasarea serii (sindromul „apusului de soare”). In unele cazuri, bolnavul repeta incontinuu aceleasi idei, miscari, cuvinte, sau ganduri.

In stadiile finale, persoanele afectate pot prezenta probleme in alimentatie, comunicare, si controlul urinarii si defecatiei.

Asociatia Alzheimer a realizat o lista ce cuprinde 10 semne de avertisment ale bolii Alzheimer. Persoanele care prezinta mai multe dintre aceste semne trebuie sa consulte medicul:

  • pierderi de memorie ce afecteaza activitatea la locul de munca
  • dificultate in implinirea sarcinilor in familie
  • plasarea obiectelor in alt loc decat cel obisnuit
  • tulburari de vorbire
  • dezorientare in timp si spatiu
  • rationament scazut
  • probleme cu gandirea abstracta
  • tulburari de comportament sau stare de spirit
  • modificari ale personalitatii
  • diminuarea initiativei

Alte tipuri de dementa, inclusiv unele reversibile, pot cauza simptome similare. Este foarte important ca persoana care prezinta aceste manifestari sa fie evaluata de un medic specialist care poate identifica prezenta unei anumite boli. Aproximativ 20% dintre cei suspectati de boala Alzheimer sunt diagnosticati cu o afectiune diferita, dintre care jumatate din cazuri sunt tratabile.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii