Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Neuromul acustic

Generalitati

Neuromul acustic este o tumoare benigna care implica celulele tecii de mielina ce captuseste nervul vestibulo-cohlear (nervul cranian VIII).

Nervul vestibulo-cohlear se intinde intre urechea interna si creier, si este alcatuit din ramura vestibulara, adesea numita nerv vestibular, si ramura cohleara numita nerv cohlear. Cele doua ramuri neroase sunt asezate una langa alta. Nervul vestibulo-cohlear este un nerv pereche (cate unul la fiecare ureche).

Nervul vestibular transmite informatie cu privire la echilibru de la urechea interna la creier, iar nervul cohlear - informatie auditiva. Ca multi alti nervi, nervul vestibular este inconjurat de teaca de mielina.

Tumorile reprezinta cresteri anormale de tesut care rezulta in urma cresterii necontrolate a celulelor.

Neuroamele acustice sunt adesea numite schwannoame vestibulare deoarece sunt tumori cu origine in teaca de mielina care captuseste nervul vestibular.

Neuroamele acustice sunt considerate tumori benigne (necanceroase) pentru ca nu se raspandesc in alte zone ale organismului. Ele pot sa apara oriunde de-a lungul traiectului nervului vestibular, insa cel mai frecvent se intalnesc in portiunea cuprinsa in canalul osos de mici dimensiuni prin care nervul trece de la creier la urechea interna.

Neuromul acustic poate afecta ambii nervi vestibulari (tumoare bilaterala) sau unul singur (tumoare unilaterala). Neuroamele acustice unilaterale apar in general spontan, iar cele bilaterale se dezvolta ca parte componenta a afectiunii ereditare numita neurofibromatoza de tip 2. Persoanele cu neurofibromatoza de tip 2 mostenesc o predispozitie la aparitia neuroamelor acustice si altor tumori ale celulelor nervoase.

Neuroamele acustice se dezvolta in general lent, in decurs de cativa ani. O parte dintre ele raman la dimensiuni mici astfel incat nu cauzeaza simptome. Pe masura ce tumoarea creste, poate interfera cu functionarea nervului vestibular si poate cauza vertij si tulburari de echilibru. Daca neuromul se dezvolta suficient de mult cat pentru a apasa pe nervul cohlear, apare de regula tinnitus-ul si afectarea auzului la urechea interesata. Daca nu este tratat si isi continua evolutia, neuromul poate ajunge sa exercite presiune si asupra altor nervi din aceasta regiune si sa provoace si alte simptome.

Tumoarea pune viata in pericol atunci cand se dezvolta suficient de mult pentru a afecta functionarea creierului.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii