Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Neuromul acustic

Cauze

Neuromul acustic se poate dezvolta spontan sau ca urmare a absentei sau afectarii ambelor gene supresoare ale neurofibromatozei de tip 2 dintr-o celula nervoasa.

Fiecare persoana poseda o pereche de gene ale neurofibromatozei de tip 2 in toate celulele organismului, inclusiv in cele nervoase. Una dintre gene este mostenita de la mama, iar cealalta de la tata. Gena neurofibromatozei de tip 2 are rol in prevenirea formarii de tumori la nivelul celulelor nervoase. In special, ea ajuta la prevenirea neuroamelor acustice.

Numai o singura gena functionala si nemodificata este necesara pentru a preveni formarea unui neurom. Daca ambele gene ale neurofibromatizei de tip 2 sunt alterate sau absente intr-una dintre celulele tecii de mielina a nervului vestibular, cel mai probabil persoana respectiva va dezvolta un neurom acustic.

Majoritatea tumorilor unilaterale rezulta atunci cand genele se modifica sau dispar spontan. Persoanele cu neurom acustic unilateral la care tumoarea a aparut spontan, nu prezinta un risc crescut de a transmite afectiunea copiilor. O parte din neuroamele acustice unilaterale sunt cauzate de afectiunea ereditara neurofibromatoza de tip 2. De asemenea, este posibil ca aparitia sa sa fie determinata de modificari aparute sau prezente in alte gene responsabile pentru prevenirea formarii tumorilor.

Neuroamele acustice bilaterale apar in general la persoanele cu neurofibromatoza de tip 2. Un pacient cu aceasta afectiune se naste de regula cu o gena a neurofibromatozei de tip 2 sanatoasa si una alterata sau absenta in fiecare celula a corpului. Uneori, bolnavii mostenesc aceasta modificare de la mama sau de la tata. In alte cazuri, alterarea apare spontan in momentul impreunarii ovulului cu spermatozoidul pentru a forma celula ou. Copiii persoanelor cu neurofibromatoza de tip 2 prezinta o sansa de 50% de a mosteni gena defectuoasa sau absenta. O persoana cu neurofibromatoza de tip 2 va dezvolta neuromul acustic atunci cand unica gena sanatoasa devine spontan defectuoasa sau absenta in una dintre celulele tecii de mielina a nervului vestibular.

Varsta medie de aparitie a neuromului acustic la bolnavii cu neurofibromatoza de tip 2 este de 31 ani, insa nu toate persoanele cu aceasta boala sunt afectate de tumori. Pentru tumorile care se dezvolta spontan, varsta medie de aparitie este de 50 de ani.

Majoritatea pacientilor cu neurom acustic unilateral nu sunt afectate de neurofibromatoza de tip 2. Este posibil ca o parte din bolnavii cu neurofibromatoza de tip 2 sa prezinte un neurom acustic doar la un singur nerv vestibulo-cohlear. La altii, poate fi initial diagnosticata o tumoare unilaterala, insa in decurs de cativa ani poate fi afectat si cel de-al doilea nerv.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii