Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Laringita

Cauze

Laringita acuta

Laringita acuta reprezinta raguseala puternica instalata spontan, si care se vindeca intr-o perioada relativ scurta de timp.

Cea mai frecventa cauza sunt infectiile virale ale cailor aeriene superioare, precum raceala comuna. Poate de asemenea insoti bronsita, pneumonia, sau alta inflamatie sau infectie a cailor aeriene. Alte cauze posibile sunt folosirea excesiva a vocii (ex. tipatul puternic), reactiile alergice, sau inhalarea unor substante iritante, precum fumul de tigara.

Laringita cronica

Laringita in care simptomele persista mai mult de trei saptamani se numeste laringita cronica.

Cauzele frecvente sunt utilizarea exagerata a vocii, precum in cazul cantaretilor, consumul crescut de alcool si fumatul excesiv. De asemenea, ea poate fi provocata de refluxul gastrointestinal, si mai putin frecvent de o bronsita persistenta. Persoanele bulimice, care prezinta varsaturi dese, pot dezvolta laringita cronica.

Mai rar, tulburarea poate fi determinata de o laringita acuta persistenta care nu a fost tratata corespunzator sau de episoade recurente de laringita acuta. Rar, laringita cronica poate fi cauzata de tumori benigne (necanceroase) ale corzilor vocale, cancer laringian, infectii cronice, tuberculoza, alergii, poluare, si expunerea la substante chimice iritante.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii