Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Amigdalita (tonsilita)

Tratament

Indiferent daca amigdalita este de cauza virala sau bacteriana, cel mai probabil sistemul imun va indeparta infectia in cateva zile.

Tratamente precum administrarea de antibiotice (in caz de amigdalita bacteriana) si antialgice ajuta la reducerea simptomelor. Insa, daca manifestarile sunt severe si pacientul prezinta episoade recurente de amigdalita, tratamentul chirurgical este o optiune.

Tratamentul amigdalitei virale. Deoarece majoritatea cazurilor de amigdalita sunt provocate de virusi, ele nu raspund la tratament cu antibiotice. De obicei, boala se vindeca de la sine, insa pacientul poate lua paracetamol sau ibuprofen pentru a reduce simptomele, precum durere in gat, cefalee si febra. Ibuprofenul nu trebuie administrat daca bolnavul prezinta un istoric de ulcere gastrice, indigestie, astm, sau afectiuni renale. De asemenea, ibuprofenul nu este recomandat femeilor insarcinate.

In farmacii exista tratamente ce pot calma durerea de gat precum spray-uri orale sau pastile de supt.

Tratamentul amigdalitei bacteriene. Tratamentul amigdalitei bacteriene consta in administrare de antibiotice. Insa, studiile au aratat ca antibioticele nu reduc semnificativ simptomele. De asemenea, studiile au dovedit ca rezultatele maxime se observa de la a 3-a zi de la inceperea tratamentului cu antibiotice.

Tratamentul chirurgical. Daca pacientul prezinta episoade recurente de amigdalita (5 sau mai multe intr-un an) sau daca simptomele sunt severe, se poate apela la excizia chirurgicala a amigdalelor (tonsilectomie).

Tonsilectomia se efectueaza sub anestezie generala, ceea ce inseamna ca pacientul va dormi in cursul operatiei. Gura va fi mentinuta deschisa, astfel incat chirurgul sa poata vedea amigdalele. Nu vor fi efectuate incizii in piele. Medicul va folosi foarfece speciale pentru a indeparta amigdalele, iar apoi va sutura rana cu fire autodizolvabile.

Tonsilectomia poate fi efectuata si prin metode mai moderne, precum chirurgia cu laser, ultrasunete, sau inghetare. Ca in orice interventie chirurgicala, exista anumite riscuri asociate cu tonsilectomia, precum hemoragie excesiva.

Desi excizia amigdalelor ajuta persoanele cu simptome severe sau cu episoade recurente de tonsilectomie, aceasta nu garanteaza prevenirea infectiilor la nivelul gatului pe viitor.


inapoi  

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii