Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Limfomul cutanat cu celule T

Generalitati

Limfomul cutanat cu celule T este un tip de cancer al limfocitelor T-helper ale sistemului imun. Boala se caracterizeaza prin proliferarea incontrolabila a acestor celule, numite astfel datorita rolului pe care il au in cadrul raspunsului imun.

Manifestarile bolii se observa in principal la nivelul pielii, si secundar in alte regiuni ale organismului.

Din pricina inmultirii incontrolabile, celulele T-helper penetreaza stratul epidermic al pielii. Astfel, pielea reactioneaza prin aparitia unor leziuni cutanate pruriginoase, care nu se dezvolta in mod obligatoriu in regiunile unde infiltrarea cu celule T-helper este cea mai ridicata.

Leziunile sunt cel mai adesea localizate la nivelul trunchiului, insa pot fi prezente in orice zona a corpului.

O data cu evolutia bolii, leziunile se transforma in placarde proeminente, cu o coloratie rosie intensa si cu margini mai bine delimitate.

Pe masura ce afectiunea se inrautateste, se dezvolta tumori cutanate, care au cel mai adesea forma de ciuperca.

Intr-un final, cancerul progreseaza la implicare extracutanata, afectand frecvent nodulii limfatici si/sau viscerele.

Limfomul cutanat cu celule T este o boala rara ce afecteaza de 2 ori mai frecvent barbatii decat femeile. In general, varsta medie de diagnostic este de 55-60 ani.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii