Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Hipotiroidismul

Semne si simptome

Hipotiroidismul se dezvolta lent, pacientii amintindu-si cu greu primele simptome ale bolii, ce constau in slabiciune generala, somnolenta, edeme, sensibilitate la frig, scaderea memoriei, caderea parului, uscaciunea pielii, constipatie.

Pacientii cu hipotiroidism seamana intre ei: au vorbirea incetinita, auz scazut, voce joasa si ragusita. Ei sunt inceti, mereu imbracati gros, au privirea indiferenta, fata edematiata si pastoasa.

Datorita depunerii de glucozaminoglicani, pielea devine dura, nu formeaza cute si nu lasa urme in urma presiunii.

Trasaturile fetei sunt vulgare, pleoapele sunt edemataiate, iar fantele palpebrale sunt inguste.

Este prezent edemul retinien, ce duce la scaderea vederii. Caracteristice sunt si edemul tesutului adipos subcutanat, edemul membranei mucoase a cavitatii bucale, si edemul nazofaringelui.

Pielea este pala, de nuanta ceroasa, galbuie, datorita acumularii de caroteni. Temperatura pielii este scazuta, se observa o uscaciune accentuata, hipercheratoza si descuamare.

In acelasi timp, sunt prezente cheratinizarea si ingrosarea epidermului de la nivelul genunchilor si coatelor, fragilitatea si striatia unghiilor, fragilitatea si caderea parului.

Schimbarile musculare din hipotiroidism se manifesta prin slabiciune, mialgie, dezvoltarea proceselor distrofice, etc. Se dezvolta sindroame miastenice si miotonice.

Tulburarile sistemului cardiovascular din cadrul hipotiroidismului se intalnesc la aproximativ 70-80% din pacienti si sunt caracterizate prin dureri cardiace si cefalee. La examinare se depisteaza bradicardie si surditatea zgomotelor cardiace. Circulatia periferica este scazuta.

Des, se dezvolta boala coronariana si insuficienta circulatorie.

La baza schimbarilor cardiace stau tulburarea proceselor metabolice specifice hipotiroidismului, inhibarea proceselor de oxidare si perfuzarea miocardului si pericardului de transudat.

In sange se observa, de asemenea, modificari caracteristice sub forma de anemie hipocroma sau hipercroma, limfocitoza, monocitoza, acidofilie.

Functia organelor respiratorii este schimbata nesemnificativ. Respiratia nazala este ingreunata, sunt prezente secretiile nazale.

La examinarea nazofaringelui se observa tumefierea cornetelor nazale, iar meaturile nazale contin mult mucus.

Are loc ingrosarea ligamentelor vocale, ceea ce duce la raguseala, hiperemia gatului, predispunerea la infectii respiratorii virale acute, inflamatii pulmonare.

Tulburarile tractului digestiv la bolnavii cu hipotiroidism constau din anorexie, durere in portiunea superioara a stomacului, fenomene dispeptice. Initial, secretia gastrica se intensifica, iar apoi se dezvolta aclorhidria si hipoplazia membranei mucoasei gastrice.

Are loc scaderea tonusului si a functiei motorii intestinale, se dilata semnifiv segmentele intestinului gros ce duce la constipatie si meteorism.

Scaderea motilitatii cailor biliare produce tulburarea functiei colagoge a ficatului, ce poate provoca aparitia litiazei biliare.

Functia rinichilor si a cailor urinare se modifica nesemnificativ. Are loc doar scaderea functiei de resorbtie si secretorii a rinichilor.

Modificarile din partea sistemului nervos include tulburarea functiei nervilor cranieni, dereglari motorii si sensitive, aparitia reflexelor patologice, cresterea duratei reflexului ahilian.

Modificarile din partea sistemului nervos periferic sunt primele simptome ale hipotiroidismului si se manifesta prin radiculita si polinevrita.

Sunt caracteristice scaderea memoriei, apatia, pacientul este tacut, retras, molesit.

Este posibila aparitia psihozelor, starilor maniacale, halucinatiilor auditive, delirului, psihozelor psihogene si a celor schizoide.

Modificari importante apar si din partea sistemului endocrin. Glanda tiroida este palpabila doar in cazul hipotiroidismului secundar. Functia suprarenalelor este scazuta. La femei se observa dismenoreea si menoragia. Sarcina este posibila numai pe fondul unei terapii complete. La barbati scade libidoul, potenta si spermatogeneza.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii