Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Hipotiroidismul

Patogeneza

In hipotiroidismul primar, insuficienta biosintezei de hormoni tiroidieni poate fi determinata de reducerea masei de tesut tiroidian (dupa strumectomie sau radioterapie) sau inlocuirea tesutului functional tiroidian cu un tesut strain (inflamatie, metastaze tumorale).

De asemenea, sinteza hormonala este inhibata de actiunea substantelor tireostatice, administrate in tratamentul hipertiroidismului.

In cazul hipotiroidismului primar creste secretia de tireoliberina, tireotropina si prolactina, care poate duce la dezvoltarea lactoreei si amenoreei.

In hipotiroidismul secundar, scaderea secretiei de hormoni tiroidieni apare in urma tulburarii reglarii nervoase si hormonale a functiei tiroidiene. Dereglarea apare ca rezultat al reducerii secretiei de tireotropina si a eliminarii de hormoni tiroidieni in sange.

Deficitul de hormoni tiroidieni duce la incetinirea sintezei si descompunerii protinelor, la tulburarea metabolismului glicozaminoglicanilor si la acumularea de mucina (glicoproteina), acid condroitinsulfuric si hialuronic in tesuturi.

Acumularea acestor substante, care prezinta o proprietate crescuta de hidratare, produce mixedem la nivelul tesuturilor si organelor, ascita, hidropericar, hidrotorax.

Deficitul hormonilor tiroidieni determina, de asemenea, tulburarea metabolismului lipidic ce duce la scaderea biosintezei si descompunerii lipidelor. Astfel, se produce cresterea nivelului de colesterol, trigliceride si beta-lipoproteine.

In cadrul hipotiroidismului, se reduce absorbtia glucozei in tractul gastrointestinal si utilizarea sa in organism.

De asemenea, hipotiroidismul provoaca scaderea proceselor oxidative, in urma careia are loc reducerea metabolismului bazal.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii