Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Diabetul

Generalitati

Diabetul este o afectiune metabolica in urma careia organismul nu produce destula insulina sau nu poate folosi corespunzator insulina.

Insulina este un hormon necesar pentru a transforma zaharul, amidonul sau alte tipuri de alimente, in energia zilnica necesara organismului. Cauzele sigure ale diabetului nu sunt inca cunoscute, desi se pare ca factori genetici si de mediu, cum ar fi obezitatea sau lipsa activitatii fizice, par sa joace un rol important in producerea diabetului.

Pentru a intelege diabetul este foarte important sa intelegem procesul metabolizarii alimentelor in organism. Mai multe fenomene se petrec in organism cand alimentele sunt ingerate:

  • in urma digestiei rezulta glucoza, care patrunde in sange. Glucoza este glucidul care ofera energie organismului.
  • pancreasul produce insulina, care are rolul de a transfera glucoza din sange in muschi, in tesutul adipos, si in hepatocite unde poate fi transformata in energie.

Persoanele cu diabet au nivele ridicate de glucoza in sange. Aceasta se intampla din cauza ca pancreasul nu produce destula insulina sau organismul nu poate utiliza insulina in mod corespunzator, sau ambele cauze.

Diabetul nu este contagios.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii