Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Boala Beri-Beri

Semne si simptome

Semnele si simptomele variaza in functie de sistemul interesat:

Sistemul gastro-intestinal. In acest caz este tulburata digestia normala a alimentelor. Printre semnele si simptomele prezente se numara scaderea poftei de mancare, indigestia, constipatia severa, si reducere nivelului de acid clorhidric in stomac.

Sistemul nervos. Manifestarile initiale sunt fatigabilitatea, iritabilitatea si memoria slaba. Daca deficienta se accentueaza apare afectarea nervilor periferici, care cauzeaza diminuarea sensibilitatii si slabiciune musculara, tulburare denumita neuropatie periferica.

Membrele inferioare sunt cele mai afectate. Degetele de la picioare sunt amortite, iar bolnavul resimte o senzatie de arsura la nivelul picioarelor. Muschii membrului inferior devin durerosi si apar crampe musculare la nivelul gambelor. Bolnavul are un mers instabil si prezinta dificultate la ridicatul in picioare. Ulterior, musculatura se atrofiaza si apare o diminuare a reflexelor la nivelul genunchilor si picioarelor.

Sistemul cardiovascular. Apar transpiratii si un ritm cardiac rapid (tahicardie). Ulterior muschiul cardiac slabeste. Deoarece muschii netezi ai vaselor de sange sunt afectati, arterele si venele se dilata, cauzand edem al membrelor inferioare, care devin umflate.

Sistemul musculo-scheletal. Se intalneste o durere musculara extinsa cauzata de absenta tiamin pirofosfatului din tesutul muscular.

Sugarii care sunt alaptati de mame cu deficit de tiamina dezvolta, de obicei, simptomele deficientei in cursul lunilor II-IV de viata. Copii sunt palizi, nelinistiti, predispusi la diaree, nu pot dormi, si prezinta atrofie musculara si edem la nivelul membrelor superioare si inferioare. Ei au un plans caracteristic, uneori silentios, si dezvolta insuficienta cardiaca si leziuni nervoase.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii