Herpesul circinat sau tinea corporis este un tip de micoza cutanata cauzata de o fungi din genul Trichophyton (ex. Trichophyton violaceum, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton verrucosum).
Contaminarea se face de la un individ bolnav, de la un animal bolnav (ex. pisici, caini, vite), prin autoinoculari la distanta sau, mai rar, de pe sol. Perioada de incubatie este de 1-3 saptamani.
Semne si simptome
Boala afecteaza pielea la nivelul gatului, trunchiului si membrelor.
Leziunile specifice se prezinta sub forma unor placi rosietice bine delimitate, rotunde sau ovale, unice sau multiple, cu diametrul de 1-5 cm, acoperite de scuame (forma uscata de tinea corporis) sau acoperite de scuame si vezicule (herpesul circinat propriu-zis).
Ele evolueaza centrifug, cu extensie in periferie, care este acoperita de vezicule, pustule sau scuame. Daca leziunile sunt multiple si apropiate, prin extensie ele se pot uni.
Bolnavul poate prezenta mancarimi locale.
Evolutie
Netratate, leziunile evolueaza cronic si rareori se pot vindeca spontan. Cu cat tratamentul este aplicat mai precoce, cu atat rezultatele favorabile se observa mai rapid.
Tratament
Se fac badijonari locale cu solutie ce contine acid salicilic, iod si alcool, cu solutie Castellani (Streptomicozan), Clotrimazol (solutie, pudra sau unguent) sau unguente/creme cu Miconazol (Medacter, Micotop), Tolnaftat (Miconaft), Ketoconazol (Nizoral), Iconazol (Travogen), Natamicina (Pimafucin).
Se mai pot folosi uneori si preparate care mai au si proprietati antiinflamatorii sau antibacteriene, datorita substantelor din compozitie (Triderm).
Cand leziunile sunt cronice, rezistente la tratamentul local sau sunt in numar mai mare, se face tratament general cu Ketoconazol (Nizoral, 1 comprimat/zi, timp de 10-14 zile).
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii