Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Pediculoza pubiana

Pediculoza pubiana este o afectiune cutanata parazitara, deosebit de contagioasa, cauzata de insecte de mici dimesiuni (paduchi).

Boala se transmite cel mai adesea cu ocazia raporturilor sexuale, dar contaminarea se poate face si indirect, prin lenjerie, bai publice, instrumente de pieptanat si barbierit, fiind posibile si localizari extragenitale (barba, mustati, gene, sprancene, axile, coapse, perianal).

Semne si simptome

Local se remarca prezenta veziculelor la locul intepaturilor efectuate de parazit.

Simptomul dominat este pruritul deosebit de intens, localizat in regiunea genitala. Necesitatea scarpinatului este resimtita puternic, fiind uneori de nestapanit.

Secundar scarpinatului se pot produce eroziuni, cruste, si/sau cicatrici.

Tratament

Tratamentul consta in raderea fierelor de par, urmata de aplicarea unguentelor cu xilol sau a preparatului Lyclear cu permethrin. Operatia se repeta 3 zile la rand, iar a patra zi se face baie si se schimba lenjeria de pat si de corp, urmand sa fie dezinfectate precum in cazul pediculozei corpului.

Se mai poate folosi lotiunea antiparazitara Elmiplant, cu benzoat de benzil in concentratie de 25%.

Toti membrii familiei si partenerii sexuali trebuie tratati simultan.

In cazul localizarilor de la nivelul genelor si sprancenelor, se extrag parazitii cu pensa, dupa care se aplica precipitat galben de mercur 2% sau fluoresceina 20% o data la 10 zile, sau unguent oftalmic cu fizostigmina 0,25% timp de 3 zile, de mai multe ori pe zi.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii