Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Erizipelul

Erizipelul este o afectiune cutanata streptococica eritematoasa profunda, cu evolutie acuta.

Cauze

Erizipelul este produs de streptococii piogeni grupul A, mai rar grupele C sau G, care patrund in piele prin diferite zone afectate (rinite, otite, conjunctivite, plagi, eroziuni, escoriatii, ulcer cronic de gamba, intertrigo micotic interdigitoplantar etc.).

Ca factori favorizanti generali sunt nominalizate deficientele imunologice innascute sau dobandite (diabet, alcoolism, carente de vitamine, viroze etc.) si starea de purtator de streptococ piogen.

Factorii favorizanti locali sunt reprezentati de edemul de origine renala sau limfatica, si de leziunile cutanate preexistente.

Semne si simptome

Boala are un debut brusc cu febra, frison si stare generala alterata (greata, durere musculara, dureri de cap, la copii - convulsii).

Dupa acestea, la nivelul regiunii tegumentare interesate, se dezvolta o placa eritemato-edematoasa (rosietica si umflata), cu suprafata lucioasa, care se poate acoperi cu vezicule sau bule, uneori cu continut sangeros. La periferie, leziunea este net delimitata de o ingrosare mai proeminenta.

Leziunea este deosebit de dureroasa si se extinde rapid in suprafata, ajungand in primele zile la un diametru de 15-20 cm.

De obicei, leziunea este unica, rareori multipla, si se localizeaza cel mai frecvent pe fata si membrele inferioare, mai rar la nivelul mainilor, scalpului, genital si, la nou-nascut, la nivelul peretelui abdominal.

Evolutie

Boala evolueaza natural spre vindecare spontana, in cateva saptamani, cu descuamare si discreta coloratie.

Alteori, erizipelul se poate complica cu celulita, abcese cutanate, septicemie, infectii metastatice viscerale, glomerulonefrita acuta.

Localizarile de la nivelul fetei se pot complica cu tromboflebite de sinus cervical, meningita, abcese cerebrale.

Tratament

Tratamentul general consta in antibioterapie sistemica cu penicilina injectabila sau, la alergici, cu eritromicina sau cefalosporine, timp de 5-7 zile. Se poate asocia, in formele cu edem persistent, prednison si/sau antiinflamatoare nesteroidiene.

Local, se recomanda repausul la pat si aplicarea de comprese umede reci, cu ceai de musetel, solutie de rivanol, badijonari cu coloranti si aplicarea de unguente cu antibiotice.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii