Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Epidermoliza buloasa

Tratament

Epidermoliza buloasa nu poate fi vindecata. Scopul tratamentului este de a diminua disconfortul cauzat de leziuni si de a preveni aparitia complicatiilor.

In cazul pacientilor cu epidermoliza buloasa trebuie aplicata o igiena riguroasa si trebuie evitati pe cat posibil factorii care provoaca aparitia leziunilor (de ex. atentie la schimbatul hainelor).

Veziculele pot atinge dimensiuni mai mari, iar cand se sparg sunt susceptibile la infectie, medicul poate indica punctionarea leziunilor cu un ac steril, ce permite drenajul acestora. Leziunile se pot acoperi cu bandaje sterile si uscate, care se folosesc dupa ce la nivelul leziunii se aplica in prealabil un unguent cu antibiotic sau alta substanta hidratanta.

Infectiile reprezinta o amenintare serioasa, astfel ca se recomanda sa se aplice in mod regulat un antibiotic topic (sub forma de crema sau unguent), precum sulfadiazina, bacitracina sau mupirocin.

In cazul leziunilor care nu se vindeca dupa perioade indelungate, medicul poate recomanda utilizarea de grefe de piele sintetice sau prelevate dintr-o zona neafectata a corpului bolnavului. Acoperirea ranii cu grefa de piele poate grabi vindecarea.

In unele cazuri veziculele si cicatricele rezultate dupa spargerea acestora pot duce la aparitia de malformatii, precum fuzionari ale degetelor de la maini sau picioare sau contacturi articulare, ce necesita corectare chirurgicala.

Leziunile ce se dezvolta la nivelul esofagului pot ingusta lumenul acestuia ingreunand alimentatia pacientului. Uneori, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a dilata (largi) esofagul. Daca alimentatia este imposibila se foloseste un tub de gastrostomie prin care alimentele sunt introduse direct in stomac.

Prognosticul pacientilor cu epidermoliza buloasa variaza semneficativ in functie de subtipul bolii. Persoanele cu epidermoliza buloasa simplex pot duce o viata relativ normala, in timp ce prognosticul in cazul formelor distrofica si jonctionala este mai rezervat.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii