Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Acneea

Semne si simptome

Acneea este de regula asimptomatica, desi leziunile inflamatorii pot cauza uneori durere, sensibilitate, mancarime sau umflaturi. Cele mai suparatoare aspecte ale acestor leziuni sunt efectul estetic negativ si aparitia cicatricilor. Unele persoane, in special adolescentii, sunt afectate emotional de aceasta tulburare si au probleme in viata sociala.

Acneea polimorfa juvenila. Debuteaza cu aproximativ un an inainte de instalarea pubertatii sexuale, si se manifesta printr-o eruptie localizata pe fata, gat, torace, umeri, si spate. Leziunile principale sunt cele neinflamatorii (comedoanele), care pot fi insotite de leziuni inflamatorii (papule, pustule, noduli inflamatori) si postinflamatorii (cicatrici). Boala are o tendinta spontana la regresie dupa o evolutie de cativa ani.

Acneea premenstruala. Este caracterizata de exacerbarea leziunilor in perioada premenstruala. Aceeasi tendinta se manifesta uneori dupa nastere sau dupa intreruperea unui tratament cu anticonceptionale orale.

Acneea neonatala. Se caracterizeaza prin aparitia de comedoane inchise (puncte negre) si papulo-pustule la nou-nascuti. Eruptia intereseaza zonele in care se gasesc majoritatea glandelor sebacee (fata, piept, umeri) si regreseaza spontan in cateva luni.

Si la copii, in primii doi ani de viata, poate aparea o eruptie nodulara inflamatorie persistenta, localizata mai ales pe obraji si care se vindeca adesea cu cicatrici definitive.

Acneea tardiva. Consta in persistenta, (re)aparitia sau agravarea leziunilor de acnee dupa varsta pubertatii (chiar peste 30-40 de ani).

Acneea escoriata a tinerelor fete. In aceasta forma intervine un element nevrotic (ce trebuie tratat in paralel cu acneea), constand in preocuparea obsesiva de a "stoarce cosurile", chiar si atunci cand acestea sunt minime. Ca urmare a traumatizarii repetate, uneori violente, apar leziuni inflamatorii profunde si cicatrice reziduale mari, inestetice.

Acneea nodulo-chistica. Este o forma severa de acnee in care apar (pe langa alte semne de acnee) noduli inflamatori mari (mai mult sau mai putin numerosi), durerosi, care devin fluctuenti (chistici), abcedeaza, elimina o secretie fetida, purulent-hemoragica si se acopera de cruste, evoluand spre cicatrice inestetice.

Acneea conglobata. Este o forma grava de acnee in care apar noduli inflamatori durerosi, abcese profunde multiple, chisturi mari, moi, pline cu lichid sangeriu si mase purulente, urat mirositoare. Toate acestea sunt legate intre ele prin traiecte sinuoase si se deschid la suprafata pielii prin fistule multiple. Vindecarea se produce cu cicatrice mari, neregulate, profund deprimate. Localizarile mai frecvente sunt: fata, gatul, ceafa, scalpul, dar si radacina membrelor sau trunchiul. Acneea conglobata afecteaza aproape exclusiv sexul masculin.

Acneea inversa. Este o forma speciala de acnee conglobata care intereseaza in special pliurile cutanate (interfesier, inghino-crural, axilar), si mai rar scalpul sau ceafa. Si acneea inversa afecteaza caracteristic sexul masculin.

Acneea fulminans. Este o forma acuta, rara, de acnee, care apare la baieti de 13-14 ani, de obicei purtatori ai unei acnee conglobate. Debutul este exploziv.. Sediul eruptiei este de obicei trunchiul (gat, torace anterior si posterior) si fata. Se insoteste de febra, tumefiere articulara, nevralgii, dureri osoase.

Acneele medicamentoase au fost observate dupa administrarea unui numar relativ mare de medicamente:

  • Preparate hormonale. Acneea cortizonica este cea mai frecventa forma de acnee iatrogena. Ea poate aparea dupa administrare sistemica, dar si dupa inhalare (preparate antiastmatice) sau dupa aplicare topica. Alte preparate hormonale incriminate sunt: testosteronul, steroizii anabolizanti, unele anticonceptionale orale (continand concentratii mari de progestative cu actiune androgena), hormonii tiriodieni.
  • Halogeni. Dupa administrare de iod, brom (calciu bromat, sedative, siropuri de tuse), fluor, halotan.
  • Antituberculoase: isoniazida, rifampicina, etionamida.
  • Antiepileptice (fenobarbital, hidantoina s.a.) si psihotrope (saruri de litiu, diazepam, haloperidol, antidepresive triciclice etc.).
  • Vitamina B12
  • Altele: tetracicline, saruri de aur, ciclosporina, azatioprina, chinina, streptomicina, etc.

Eruptiile acneice medicamentoase se localizeaza de obicei pe fata, decolteu, interscapular; ele se vindeca de regula rapid la intreruperea tratamentului care le-a cauzat.

Acneele cosmetice. Sunt acnee de contact, rezultand ca urmare a folosirii unor produse cosmetice in componenta carora intra substante cu rol comedogen. Substantele incriminate pot fi: lanolina, vaselina, butirul cacao, acidul stearic, uleiul din germeni de grau, sulful precipitat s.a. Acneele cosmetice pot fi subdivizate :

  • acneea la substante grase - apare de regula pe fata si se datoreaza utilizarii irationale, excesive, a unor creme grase, "de noapte" (situatie intalnita mai des la femei de 30-40 de ani, dar si la fete tinere, sub varsta la care debuteaza acneea polimorfa juvenila), sau a unor pomezi/uleiuri pentru par (astfel de situatii sunt observate relativ mai frecvent la sexul masculin). In primul caz, eruptia se dispune mai ales pe pometi, obraji, barbie, frunte iar, in al doilea caz, pe tample, frunte, anterior de urechi. Leziunile constau in comedoane mici, dense si uneori noduli indurati, persistenti.
  • acneea la substante detergente- este rezultatul folosirii unor produse pentru curatarea pielii (sapunuri ce contin saruri ale acizilor grasi) sau pentru barbierit (creme de ras sau lotiuni dupa barbierit).

Acneele profesionale cuprind:

  • acneea oleica (acneea la ulei) - apare dupa contactul cu uleiuri minerale si gudroane. Sunt predispusi muncitorii din industria petroliera, rafinarii (hidrocarburi clorinate) si constructii de drumuri (gudroane), mecanici care vin in contact cu lubrifiante uleioase, slefliitori si muncitori care folosesc fluide uleioase pentru operatii de perforare. Afectiunea poate aparea atat prin contactul direct al produselor responsabile cu pielea, cat si prin contactul cu salopete impregnate cu uleiuri. Clinic se observa leziuni foarte numeroase initial neinflamatorii, apoi si leziuni inflamatorii. Sediul de electie este fata (slefuitori) si/sau fetele externe ale membrelor superioare sau inferioare (salopete); prezenta comedoanelor si a altor leziuni acneiforme pe antebrate sau coapse ridica suspiciunea unei acnee la ulei.
  • cloracneea (acnee la halogeni)apare ca urmare a expunerii cronice sau acute la hidrocarburi aromatice clorurate (folosite la fabricarea ierbicidelor si insecticidelor, a izolatorilor si conductorilor electrici, a conservantilor alimentari). Expunerea cronica, prin absorbtie transcutanata, dar si prin inhalare, duce la aparitia cloracneei ca semn premergator al intoxicatiei sistemice, urmata de manifestari hepatice, neurologice, oftalmologice. Expunerea acuta, accidentala, duce la aparitia initiala de tulburari digestive (varsaturi, diaree) si arsuri tegumentare, pentru ca, dupa una-doua luni, sa apara cloracneea; mai pot aparea ciroza hepatica, afectarea SNC si chiar deces.
    Leziunile cutanate de cloracnee constau in comedoane deschise multiple si pustule inflamatorii. Localizarile obisnuite sunt: pometii, posterior de urechi, uneori trunchiul, abdomenul, fesele.

Acneele la factori fizici includ:

  • acneea mecanica - apare pe fondul unei acnee usoare si consta in agravarea acesteia in zonele supuse actiunii cronice a unor factori mecanici (presiune/ frecare determinate de exemplu de bordura de la o palarie, caciula sau sapca, de un guler tare, de o banda textila frontala - "hippie acnee" - s.a.).
  • acneea estivala - apare ca urmare a expunerii la radiatii solare (ultraviolete) si se manifesta clinic printr-o eruptie de micropapule dispuse pe fata, umeri, torace posterior. Acneea estivala apare de obicei primavara, atinge intensitatea maxima vara si dispare spontan toamna.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii