Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Acneea

Generalitati

Acneea este o afectiune cutanata comuna caracterizata prin aparitia cosurilor pe fata, piept si spate. Acestea se dezvolta atunci cand porii de la nivelul pielii sunt umpluti cu sebum, celule cutanate moarte si bacterii.

Acneea vulgaris, termenul medical pentru acneea obisnuita, este cea mai frecventa afectiune cutanata. Desi poate apare la orice varsta, debuteaza de obicei in perioada de pubertate si se inrautateste in cursul adolescentei. Aproximativ 85% dintre persoane sunt afectate de acnee intre varstele de 12-25 ani.

Glandele sebacee se gasesc in tesutul subcutanat. Ele produc o substanta uleioasa numita sebum, umidificatorul natural al pielii. Aceste glande si foliculii pilosi in care sunt situate se numesc foliculi sebacei. Foliculii se deschid la suprafata pielii prin intermediul porilor.

In perioada de pubertate, cresterea nivelelor de hormoni androgeni (hormoni masculini) determina producerea unei cantitati crescute de sebum. Cand sebumul in exces se combina cu celulele cutanate moarte se formeaza un dop dur (comedon), care blocheaza porii, producandu-se astfel acneea.

Acneea poate fi clasificata ca: acnee neinflamatorie/retentionala (reprezentata prin comedoane), acnee inflamatorie (caracterizata in principal prin papule si pustule, si noduli si chisturi), acnee mixta (care prezinta toate tipurile de leziuni enumerate), si acnee postinflamatorie (cicatriciala).

Acneea neinflamatorie este caracterizata prin doua tipuri de comedoane - inchise (puncte negre) si deschise (puncte albe).

Acnee inflamatorie rezulta dupa ce foliculul obturat este invadat de bacteria Propionibacterium acnes, bacterie ce face parte din flora normala a pielii.

Un cos se formeaza atunci cand foliculul lezat slabeste si plesneste, eliberand sebuumul, bacteriile, celulele moarte, si leucocitele in tesutul inconjurator. Cosurile inflamate localizate la suprafata pielii se numesc papule, iar cele situate mai in profunzime se numesc pustule.

Cel mai sever tip de acnee inflamatorie se caracterizeaza prin prezenta unor leziuni chistice (saci inchisi) si nodulare (proeminente dure).

Leziunile cicatriciale apar atunci cand sunt formate celule cutanate noi pentru a le inlocui pe cele lezate.

Cele mai frecvente zone de aparitie ale acneei sunt fata, pieptul, umerii, spatele, deoarece in aceste regiuni ale corpului se gasesc majoritatea foliculilor sebacei.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii