Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Ateroscleroza

Tratament

Tratamentul aterosclerozei consta in modificarea stilului de viata, administrare de medicamente ce scad nivelul lipidelor, angioplastie coronariana percutanata transluminala si operatie de bypass coronarian. Ateroscleroza necesita tratament pe toata durata vietii.

Pacientii cu forme mai putin grave de ateroscleroza pot obtine un control adecvat al bolii prin intermediul modificarilor stilului de viata si terapie medicamentoasa. Multe dintre modificarile stilului de viata care previn evolutia bolii (ex. dieta saraca in grasimi si colesterol, scadere in greutate, exercitii fizice, controlul hipertensiunii si renuntarea la fumat) ajuta, de asemenea, si la preventia afectiunii.

Majoritatea medicamentelor prescrise in caz de ateroscleroza au ca scop scaderea nivelului de colesterol. Multe dintre medicamentele ce reduc nivelul grasimilor din organism pot sa scada LDL colesterolul cu pana la 25-30% atunci cand se asociaza si o dieta saraca in grasimi si colesterol. Printre medicamentele care scad nivelul lipidelor se numara rasinile de acid biliar, statinele, niacina, si derivatele de acid fibric. Aspirina ajuta la prevenirea trombozei.

Angioplastia coronariana percutanata transluminala si operatia de bypass coronarian sunt proceduri invazive care imbunatatesc fluxul sanguin din arterele coronare. ACPT este o procedura nechirurgicala in care un cateter ce prezinta in varful sau un balon este introdus printr-un vas de sange de la nivelul coapsei si ghidat pana la artera obturata. Balonul este apoi umflat, marind astfel lumenul vasului sanguin si deblocand artera. Aceasta interventie este efectuata de catre un medic cardiolog in spital si necesita in general o internare de 1-2 zile. Prezinta o rata de succes de 90% insa, la 1/3 din pacienti artera se ingusteaza din nou in decurs de 6 luni. Procedura poate fi repetata si se poate plasa un stents coronarian pentru a ajuta la mentinerea deschisa a arterei.

In operatia de bypass coronarian se creaza un canal alternativ de scurgere dintr-o vena sau artera sanatoasa, evitand astfel blocajul. Este o interventie chirurgicala majora, indicata pacientilor cu blocaje in arterele coronare principale si celor care nu au raspuns bine la alte tratamente. Este efectuata in spital sub anestezie generala. Aproximativ 70% dintre bolnavi se vindeca complet, iar 20% partial.

Ateroscleroza poate fi tratata cu succes, insa nu si vindecata.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii