Trimite unui prieten Printeaza pagina

Timpul de protrombina (PT, INR)

Timpul de protrombina este un test serologic ce masoara timpul necesar formarii unui cheag de sange. Evalueaza calea extrinseca a coagularii.

Indicatii

Timpul de protrombina este un test utilizat pentru a depista tulburarile de coagulare si pentru a evalua efectele insuficientei hepatice si coagularii intravasculare diseminate (CID). De asemenea, este folosit pentru a determina efectele terapiei anticoagulante cu derivati de cumarina.

In tratamentul cu anticoagulante orale, scopul este de a obtine o valoare dubla a timpului de protrombina.

Raportul normalizat international (INR) reprezinta un test de masurare standardizat a raspunsului pacientului la tratamentul cu anticoagulante orale. Cand tratamentul este eficient, valoarea INR-ului este cuprinsa intre 2-3 in orice afectiune, cu exceptia pacientilor cu proteze valvulare cardiace (2,5-3,5).

Daca INR-ul are o valoare de peste 3, exista un risc crescut de sangerare.

Cum se efectueaza?

Prin punctie venoasa se colecteaza 4,5 ml sange venos intr-un vacuum albastru ce contine citrat de sodiu. De asemenea, ca alternativa, se poate preleva sange capilar prin punctie din varful degetului sau lobul urechii, in micropipete ce contin citrat de sodiu.

Vacuumul trebuie umplut in totalitate cu sange. In caz contrar, concentratia crescuta de citrat de sodiu va determina rezultate fals crescute.

Vacuumul trebuie agitat cu blandete de 5-10 ori pentru a amesteca sangele cu citratul de sodiu.

Monstrele prelevate trebuie transportate cat mai rapid la laborator.

Pacientul trebuie sa evite consumul de alcool si cafea timp de 24 ore inainte de prelevarea sangelui. Daca pacientul urmeaza un tratament cu heparina administrata injectabil, prelevarea trebuie efectuata la minim 2 ore dupa administrarea dozei de heparina.

Riscuri

  • sangerare excesiva
  • lesin sau ameteala
  • hematom
  • infectie
  • punctii multiple pentru localizarea venei

Valori normale: 10-13 secunde

Interpretarea rezultatelor

Nivele crescute: administrarea excesiva de anticoagulante, deficit de fibrinogen, deficit de protrombina, deficit de factori V, VI sau X ai coagularii, boala hepatica, deficit de vitamina K, coagulare intravasculara diseminata, intoxicatie cu salicilati, transfuzie sanguina masiva.

Factori ce pot perturba rezultatele testului

  • lipemie
  • hemoliza
  • monstra necorespunzatoare de sange
  • perioada prelungita de timp intre prelevarea sangelui si efectuarea testului

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii