Trimite unui prieten Printeaza pagina

Hemoglobina S (testul de siclizare)

Testul de siclizare este efectuat pentru a detecta gena pentru celulele in secera (sickle cells) sau siclemie.

Siclemia este o afectiune hematologica ereditara care cauzeaza deformarea (in forma de secera) eritrocitelor. Eritrocitele se deformeaza deoarece contin in locul hemoglobinei normale (HbA) un tip anormal de hemoglobina - HbS.

Eritrocitele in secera sunt lizate mai usor decat cele normale, ceea ce duce la scaderea aprovizionarii cu oxigen a organismului. De asemenea, aceste celule pot ramane blocate in vasele de sange, limitand astfel fluxul sanguin.

Siclemia este o afectiune autozomal recesiva, ceea ce inseamna ca o persoana care prezinta aceasta boala trebuie sa mosteneaza gena cauzatoare de la ambii parinti.

Fiecare persoana mosteneste doi cromozomi (cate unul de la fiecare parinte). Ca rezultat, se pot intalni urmatoarele situatii:

  • 2 cromozomi care produc ambii hemoglobina normala (HbA). Aceste persoane au eritrocitele normale, in cazul in care nu prezinte alte boli.
  • 1 cromozom care produce hemoglobina normala si unul care produce HbS. Aceste persoane sunt purtatoare ale genei cauzatoare, insa nu dezvolta boala.
  • 2 cromozomi care produc HbS. Aceste persoane prezinta siclemie.
  • 1 cromozom care produce HbS si unul care produce un alt tip de hemoglobina anormala. In functie de acest tip, aceste persoane pot prezenta siclemie severa sau blanda.

Indicatii

Testul este efectuat pentru a efectua prezenta HbS, prezenta altor tipuri anormale de hemoglobina, evaluarea starii si numarului eritrocitelor in secera si/sau pentru a determina daca pacientul prezinta una sau mai multe copii ale genei alterate.

Cum se efectueaza?

Se recolteaza sange venos, care se colecteaza intr-o epubeta sau seringa.

Locul punctiei se dezinfecteaza cu un antiseptic, iar la nivelul bratului se aplica un garou pentru a determina umflarea venelor. Se introduce un ac in vena si se colecteaza sangele intr-o eprubeta sau seringa.

In cursul acestei proceduri se elibereaza garoul pentru a permite scurgerea sangelui.

Dupa colectarea cantitatii necesare de sange, acul este extras iar la locul punctiei se aplica presiune pentru a stopa sangerarea.

Proba se transporta imediat la laborator.

Riscuri

  • sangerare excesiva
  • lesin sau ameteala
  • hematom
  • infectie
  • punctii multiple pentru localizarea venei

Valori normale

Absenta eritrocitelor in secera.

Rezultate anormale

La purtatorii de gena, aproximativ 50% din hemoglobina este normala, iar restul - HbS.

La persoanele cu siclemie aproximativ toata hemoglobina este HbS, si doar un procent foarte scazut este reprezentat de hemoglobina fetala (HbF).


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii