Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ecografia Doppler

Indicatii

Ecografia Doppler poate detecta ocluzia sau stenoza unei artere sau vene, ajuta la diagnosticarea bolilor arterelor periferice sau cerebrovasculare, evalueaza rezultatele reconstructiei arteriale sau bypass-ului vascular, si poate detecta posibile traume arteriale.

Ecografia Doppler poate fi asociata cu imagistica radiografica pentru a detecta si identifica malformatii ale arterelor si venelor. Acest tip de test se numeste ecografie Doppler duplex. Testul de imagistica localizeaza si ofera imagini ale vasului sanguin afectat, iar ecografia Doppler identifica tulburarea fluxului sanguin cauzata de placi de aterom sau trombusi.

Cele doua metode sunt complementare, prin asocierea lor obtinandu-se informatii mai exacte decat cele obtinute cand fiecare metoda este aplicata separat. Ecografia Doppler duplex a fost larg folosita pentru examinarea vaselor gatului si capului, iar in prezent este de asemenea utilizata pentru evaluarea aortei abdominale si sistemului vascular periferic.

Ecografia Doppler este folosita pentru a verifica prezenta trombozei venoase profunde, in special la nivelul venelor femurala si poplitee.

Cum se efectueaza?

Ecografia Doppler utilizeaza o sonda care transmite unde sonore de mica intensitate, care sunt directionate spre vasul de sange interesat. Undele sonore transmise ating eritrocitele in miscare si sunt reflectate inapoi la sonda, fiind receptate de traductorul din interiorul sondei. Impulsurile receptate sunt traduse in semnale sonore si in inregistrari grafice sub forma de unde. Pe baza acestor unde grafice se poate calcula presiunea.

Zonele vasculare venoase interesate de la nivelul membrelor inferioare sunt teritoriile venelor tibiala posterioara, safena mare, femurala comuna, femurala superficiala, si poplitee.

Zonele vasculare venoase interesate de la nivelul membrelor superioare si gatului sunt teritoriile venelor brahiala, axilara, subclavie, si jugulara.

Zonele vasculare arteriale interesate de la nivelul membrelor inferioare sunt teritoriile arterelor femurala, poplitee, dorsala a piciorului, si tibiala posterioara.

Zonele vasculare arteriale interesate de la nivelul membrelor superioare si gatului sunt teritoriile arterelor brahiala, radiala, ulnara si carotida.

Pacientul trebuie sa evite consumul de nicotina, alcool, cofeina si alte substante care determina vasoconstriectie inainte de test.

Valori normale:

 • frecventa si volum normale ale semnalului audio
 • aspect normal al formei undelor
 • nu se descopera obstructie vasculara

Rezultate

Ecografia Doppler poate identifica:

 • ocluzii si stenoze arteriale
 • tromboza venoasa
 • incompetenta valvulara venoasa

Factorii ce pot perturba rezultatele testului

 • nicotina
 • alcool
 • cofeina
 • anxietate
 • pacient necooperant

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii