Trimite unui prieten Printeaza pagina

Clisma baritata

Clisma baritata reprezinta o metoda de examinare a intestinului gros (colon si rect), ce consta in introducerea unei substante de contrast (bariu) in rect si efectuarea unei radiografii clasice a colonului.

Indicatii

Clisma baritata se efectueaza pentru a detecta: polipi, diverticuli, ulcere, fistule, cripte, si procese inflamatorii.

De asemenea, testul diagnosticheaza o gama variata de afectiuni, precum: apendicita, cancerul de colon, sprue celiac, adenom colorectal, boala Crohn, diverticulita colonica, pseudoobstructia intestinala cronica, colita ulceroasa.

Cum se efectueaza?

Inainte de efectuarea testului, intestinul trebuie bine curatat prin administrare de laxative si clisma. Se considera ca pacientul este pregatit pentru examinare atunci cand lichidul de spalatura devine limpede.

Se plaseaza un tub in anus prin care se introduce solutia de contrast. Uneori, pentru a facilita patrunderea solutiei in tot colonul, se injecteaza un medicament care sa relaxeze musculature colonului.

Se realizeaza cateva radiografii ale colonului cu pacientul in diferite pozitii. Tubul este apoi extras.

Procedura dureaza aproximativ 15-20 minute.

Riscuri

  • perforarea colonului (substanta de contrast poate ajunge in cavitatea abdominala)
  • colonul se poate ingusta determinand obstructie
  • unele persoane prezinta crampe gastrice pentru cateva ore dupa test

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii