Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bronhoscopia

Bronhoscopia reprezinta o metoda de investigatie ce permite vizualizarea endoscopica a laringelui, traheei si bronhiilor.

Indicatii

Bronhoscopia poate fi efectuata atat in scop diagnostic cat si terapeutic.

In scop diagnostic este utilizata pentru a vizualiza posibile tumori, obstructii, secretii, zone de hemoragie sau corpi straini de la nivelul arborelui traheobronsic. Permite colectarea de monstre de secretii sau de tesut pentru analiza citologica si bacteriologica, precum si pentru identificarea tumorilor. Biopsii de tesut pulmonar pot fi obtinute cu ajutorul bronhoscopului.

In scop terapeutic bronhoscopia este utilizata pentru a  indeparta corpii straini din arborele traheobronsic, si pentru a inlatura secretiile care obstrueaza caile aeriene. De asemenea, cu ajutorul bronhoscopului se pot exciza leziunile.

Cum se efectueaza?

Se utilizeaza un bronhoscop rigid metalic sau unul flexibil din fibra optica. Bronhoscopul rigid este format dintr-un tub metalic gol in interior, cu o lumina la capatul distal. Este util pentru a inlatura secretiile, pentru a planifica viitoarea interventie chirurgicala si pentru a dilata structurile endobronsice. Bronhoscopul rigid a fost inlocuit aproape in totalitate de cel flexibil din fibra optica. Insa, medicul poate prefera utilizarea bronhoscopului metalic in anumite cazuri, precum rezectii de tumori endobronsice, hemoragii masive, indepartare de corpi straini.

Se anesteziaza local cu lidocaina spray.

Bronhoscopul este introdus prin nas (cel mai frecvent) sau prin gura. Pe masura ce medicul ghideaza instrumentul pe caile aeriene spre plamani, el examineaza integritatea si starea acestora prin piesa pentru ochi.

Pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea timp de 4-6 ore inainte de test.

Valori normale

Nu se detecteaza nici o anomalie la nivelul faringelui, traheei, bronhiilor si alveolelor. Culturi bacteriologice – negative.

Interpretarea rezultatelor

Bronhoscopia poate identifica: atelectazia, corpi straini, cancer pulmonar, tuberculoza, hemoragii, infectii, secretii, tumori, abcese.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii