Trimite unui prieten Printeaza pagina

Alfafetoproteina (AFP)

Testul AFP reprezinta o analiza de laborator ce determina nivelul seric de alfafetoproteina - proteina produsa in mod normal de ficatul fetal si sacul amniotic.

Indicatii

La adulti (persoane neinsarcinate), testul este folosit ca un marker tumoral pentru anumite tipuri de procese maligne si pentru a monitoriza efectele medicatiei antineoplazice.

In saptamanile 16-18 de sarcina, acest test este utilizat pentru a determina anumite defecte congenitale ale fatului. Daca se obtin rezultate crescute este necesara efectuarea altor analize aditionale, precum ecografie si amniocenteza.

Cum se efectueaza?

Se colecteaza 5-10 ml sange venos intr-o eprubeta sterila cu capac rosu. Monstra de sange se pastreza la rece pana la efectuarea analizei.

Femeile insarcinate trebuie sa precizeze varsta gestationala, greutatea si statusul diabetic inainte de prelevarea sangelui.

Riscuri

  • sangerare excesiva
  • lesin sau ameteala
  • hematom
  • infectie
  • punctii multiple pentru localizarea venei

Valori normale

Adulti: 2-16 ng/ml

Sarcina (trimestrul III): 550 ng/ml

Interpretarea rezultatelor

Nivele crescute:

Adulti: tumori germinale gonadale, cancer hepatic primar, cancer pancreatic, al vezicii biliare, ductelor biliare sau gastric

Femei insarcinate: spina bifida, mielomeningocel, anencefalie, fat mort


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii