Trimite unui prieten Printeaza pagina

Aglutininele la rece

Testul este efectuat pentru a determina prezenta in sange a unor anticorpi (aglutinine) sensibili la modificarile de temperatura.

Aglutininele la rece sunt anticorpi care actioneaza impotriva substantelor proprii organismului si care cauzeaza aglutinarea eritrocitelor, dar numai in cazul in care temperatura organismului scade sub 37 grade C.

Indicatii

Acest test este folosit pentru a determina infectiile care stimuleaza organismul sa produca aglutinine reci. Boala cea mai frecvent diacnosticata este infectia cu mycoplasma pneumoniae.

Insa, de asemenea, pot fi incriminate si alte afectiuni precum mononucleoza, pojar, infectii parazitare, infectii virale, ciroza, unele tipuri de anemie hemolitica, mielom multiplu, sclerodermie, limfom, poliartrita reumatoida.

Cum se efectueaza?

Se recolteaza sange venos, care se colecteaza intr-o epubeta sau seringa.

Locul punctiei se dezinfecteaza cu un antiseptic, iar la nivelul bratului se aplica un garou pentru a determina umflarea venelor. Se introduce un ac in vena si se colecteaza sangele intr-o eprubeta sau seringa.

In cursul acestei proceduri se elibereaza garoul pentru a permite scurgerea sangelui.

Dupa colectarea cantitatii necesare de sange, acul este extra iar la locul punctiei se aplica presiune pentru a stopa sangerarea.

Proba se transporta imediat la laborator.

Riscuri

  • sangerare excesiva
  • lesin sau ameteala
  • hematom
  • infectie
  • punctii multiple pentru localizarea venei

Valori normale

Nu se produce aglutinarea la titruri de sau sub 1:16.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii